Ministrar: "Fotbollen måste ta större ansvar"
Efter skandalscenerna i Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK, där polis fick gå in på planen för att stoppa ett antal AIK-supportrar från att ta sig in, har representanter från politik och fotboll samlats för ett möte på justitiedepartementet.
På plats fanns förutom justitieminister Gunnar Strömmer (M) och idrottsminister Jakob Forssmed (KD), bland annat Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt och hans företrädare Karl-Erik Nilsson, numera ordförande för Riksidrottsförbundet.
– Vi är beredda att göra vårt från politikens sida när det gäller det långsiktiga, säger Gunnar Strömmer (M) och fortsätter:
– Vi startar en process på justitiedepartementet.
Större arrangörsansvar
Både Strömmer och Forssmed säger att fotbollen och arrangörerna måste ta ett större ansvar, då en lagändring tar lång tid och eftersom det är lättare för arrangören att porta personer från arenor än för rättsväsendet.
Simon Åström, ordförande för Svensk elitfotboll (Sef), håller med.
– Vi behöver göra mer, det är bara att inse. Vi måste se till att de stängs av, antingen genom tillträdesförbud eller arrangörsavstängningar, säger han.
Han varnar dock för att fotbollsläktarna inte kommer att vara helt fredade till dess att parterna möts igen till hösten.
– I det samhälle vi befinner oss kan vi inte freda oss från våld någonstans. Att garantera att vi kan stoppa allt våld med quickfix är naivt, säger Åström.
Vill se lagändring
Gunnar Strömmer menar dock att det inte är aktuellt att återinföra den så kallade villkorstrappan, man han vill också se att fotbollen till nästa möte tar steg mot konkreta lösningar.
– Arrangörsavstängningar används i liten utsträckning och där kan de sänka ribban om de vill. En biljett är ett civilrättsligt kontrakt med en överenskommelse mellan två parter (arrangören och åskådaren), säger Strömmer och tillägger att den italienska modellen med personliga biljetter kan vara en väg framåt.
Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt anser att regelverket kring hur bildmaterial från arenorna kan och får användas är ett bekymmer.
– Här vill vi se en lagändring, säger han och fortsätter:
– Vi har problem att identifiera, vi har problem med uppföljningen, vi har problem med tillämpningen (av lagen) och vi har problem med straffskalorna.