Fördel Montreal i Stanley Cup-semin

Montreal är en seger från att spela Stanley Cup-final, sedan laget besegrat Vegas med 4–1 i den femte matchen. Och med flera rutinerade spelare skadade fick de unga återigen kliva fram.
Ishockey • Publicerad 23 juni 2021
Skottet från Cole Caufield blev för svårt för Vegas målvakt Marc-Andre Fleury i andra perioden.Foto: John Locher/AP/TT

Efter en tung förlust i förlängningen på hemmaplan under natten mot måndagen var det ett taggat Montreal som åkte ned till Nevadaöknen.

– Vi har varit med om många motgångar under hela året. Och sedan i första slutspelsomgången när vi låg under med 3–1 i matcher mot Toronto och vi kom tillbaka. Jag tror att varje enskild spelare i omklädningsrummet visade karaktär där, förklarar Montrealspelaren Phillip Danault förmågan att komma tillbaka.

– Vi har fortsatt att bygga på det och dra fördelar av det och det är fantastisk känsla. Alla är taggade inför nästa match, fortsätter han.

"Ljus framtid"

Gott självförtroende, och uppoffringsvilja, är annat som krävs, enligt finländske Jesperi Kotkaniemi, som med sina 20 år är en i det unga gardet i Montreal.

– Vi har inställningen att vi inte har någonting att förlora just nu. Vi litar på varandra och det tar oss långt, säger Kotkaniemi, som inledde matchens målskytte åtta minuter in i första perioden, hans femte mål i slutspelet.

Han är en av flera framstående unga spelare i laget som spås en ljus framtid. Montreal skulle kunna ses som ett stukat lag, med 15 spelare uppskrivna på skadelistan, däribland veteraner som Tomas Tatar och Michael Frolik. Men i deras ställe har nämnda Kotkaniemi klivit fram, och i nattens möte stod även Cole Claufield (20 år) för 3–0-målet, hans tredje i slutspelet, och 21-årige Nick Suzuki avslutade målskyttet med 4–1 i öppet mål, hans femte mål hittills.

– Framtiden ser ljus ut, men vi fokuserar inte riktigt på vad som händer de kommande tio åren. Vi måste bara oroa oss för nästa match, och ladda om för den, säger Suzuki.

Montreal skapade mest och försvarade sig bäst. Vegas fick i gång skyttet på mål först i tredje perioden. Men Carey Price i målet höll tätt.

Tidigare Montrealkapten

Det dröjde tills bara en kvart återstod av matchen innan hemmapubliken i fortet i Las Vegas fick jubla. Och det krävdes kanske viss insidekunskap för att slå hål på Montreals försvar den här aftonen. Max Pacioretti, tidigare kapten för just Montreal, misslyckades med att få i väg ett skott, vilket förvirrade försvaret så pass att när skottet väl gick av så letade det sig hela vägen in i nätet.

Vegas pressade på och hade flera skott på mål, men kom inte närmare än så. Suzukis kontringsmål kom med dryga minuten kvar av matchen i öppen kasse.

Matchen slutade därmed 4–1 och Montreal leder nu semifinalserien med 3–2 i bäst av sju matcher.

Rättad: Vegas spelar i Nevada och inget annat.

Fakta: Stanley Cup-slutspelet

Semifinalerna (bäst av sju matcher) i NHL-slutspelet Stanley Cup:

Tampa Bay–New York Islanders, 3–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot torsdag, svensk tid.

Vegas–Montreal, 2–3 i matcher. Nästa match spelas natten mot fredag.