Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Går för guldrevansch efter debaclet i Seefeld

På skid-VM i Seefeld 2019 satte de krokben för varandra i jakten på medaljer.
I dag kan Jonna Sundling och Maja Dahlqvist ta gemensam revansch – när de kör för VM-guld i sprintstafett.
Skidor • Publicerad 28 februari 2021
Jonna Sundling har redan ett VM-guld i Oberstdorf. I dag jagar hon ytterligare ett, när hon kör sprintstafetten i par med Maja Dahlqvist.
Jonna Sundling har redan ett VM-guld i Oberstdorf. I dag jagar hon ytterligare ett, när hon kör sprintstafetten i par med Maja Dahlqvist.Foto: Adam Ihse/TT

Både Jonna Sundling och Maja Dahlqvist hade guldkänning för två år sedan när de i den individuella VM-sprinten i Seefeld krokade i varandra strax före upploppet och såg segerdrömmen raseras.

Sundling har redan tagit revansch för den fadäsen genom att i torsdags ta VM-guld i Oberstdorf i just sprint. Men i dag får hon chansen till gemensam upprättelse med Dahlqvist, när de tillsammans ska representera Sverige i damernas sprintstafett.

Regerande mästare

Annons

Maja Dahlqvist har dessutom ett guld att försvara, då hon tog hem disciplinen 2019 i par med Stina Nilsson.

– Det ska bli väldigt kul att få köra med Maja, hon är en erfaren teamsprinter, det ser jag fram emot. Hon var ju med i Seefeld också och tog guld tillsammans med Stina, så det var ju himla bra. Vi ska göra så gott vi kan också, så får vi se vart det landar, säger Jonna Sundling, som kommer köra andrasträckan för Sverige.

TT: Ni ställde till det för varandra i Seefeld, nu får ni chans till gemensam revansch. Tänker ni så?

– Ja, men kanske det? Men det är lite historia också, jag vill gå vidare från det. I morgon är vi ett lag och då ska vi kämpa tillsammans, säger Sundling.

Oväntad petning

Några höjde säkert på ögonbrynen när vinterns sprintdrottning Linn Svahn ställdes utanför sprintstafetten. Men 21-åringen har inte riktigt prickat formen till VM, och ska inför uttagningen själv ha sagt att Sundling och Dahlqvist förtjänat platserna bättre.

– Det är alltid någon som kommer att stå utanför, och jag var en av dem på förra VM, så jag vet hur det känns. Det är skittråkigt när man är på plats och vill köra. Men när det är stafetter så kan inte alla vara med, säger Jonna Sundling.

Själv har hon faktiskt aldrig tagit någon världscup- eller mästerskapsseger i just sprintstafett. Maja Dahlqvist har däremot varit nästan oslagbar i disciplinen de senaste åren, och hade vunnit sex raka tävlingar innan hon i par med Linn Svahn fick se sig besegrad av Slovenien i Ulricehamn nyligen.

Sundling lyfter både Slovenien och Norge som tunga utmanare till guldet, men tror samtidigt att hon och Dahlqvist kan vara en vinnande kombination.

– Ja, det tycker jag. Vi är båda väldigt bra sprinters, och vi är bra på att skejta. Jag tror att det kan bli väldigt bra.

I herrarnas sprinstafett kör Karl-Johan Westberg och Oskar Svensson för Sverige.

Semifinalerna börjar klockan 11, och finalpasset klockan 13.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons