Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Griner: "Rädd att jag aldrig kommer hem igen"

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner som sitter fängslad i Ryssland skriver i ett brev att hon är rädd att hon aldrig kommer att komma hem igen.
Basket • Publicerad 5 juli 2022
Brittney Griner. Bild från rättegången i fredags.
Brittney Griner. Bild från rättegången i fredags.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Griner greps den 17 februari på en flygplats i Moskva efter det att ryska myndigheter sagt sig ha hittat e-cigaretter med spår av cannabisolja i hennes bagage.

På måndagen levererades ett brev från Griner till USA:s president Joe Biden. Det mesta av brevet uppges vara privat, men Griners representanter har offentliggjort några stycken av det handskrivna brevet.

Annons

"Jag sitter här i ett ryskt fängelse, ensam med mina tankar och utan det skydd som min fru, familj, vänner, OS-tröja eller andra prestationer ger, är jag livrädd att jag kommer bli kvar här för alltid", skriver Griner. Hon ber också presidenten att göra allt han kan för att få henne och andra amerikanska fångar fria.

USA har vid flera tillfällen försökt få hem Griner och en representant för utrikesdepartementet har slagit fast att hon är fängslad på felaktiga grunder.

Förra veckan inleddes rättegången mot den dubble OS-guldmedaljören. Hon är åtalad för narkotikabrott och riskerar upp till tio års fängelse.

Färre än en procent av åtalade i ryska brottmål frikänns och dessutom kan friande domar upphävas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons