Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Häckens och Elfsborgs segersviter brutna

En blixtrande Elfsborgskontring. Och tre individuella missar som tillsammans slumpade fram Häckens kvittering.
Så blev det 1–1 mellan allsvenskans två formstarkaste lag.
Fotboll • Publicerad 25 juli 2021
Elfsborgs Christopher McVey och Häckens Leo Bengtsson i en duell.
Elfsborgs Christopher McVey och Häckens Leo Bengtsson i en duell.Foto: Adam Ihse/TT

Både Häcken och Elfsborg kom till Bravida arena efter fyra trepoängare i rad i seriespelet. Nu bröts båda lagens vinstsviter. Men båda är fortfarande obesegrade i allsvenskan sedan i maj.

– Jag är jättestolt över våra spelare. En poäng borta mot Häcken är en bra poäng, säger Elfsborgs tränare Jimmy Thelin, som nog inte har glömt att hans lag förlorade motsvarande match med 0–6 för ett år sedan.

Annons

– I perioder var det årsbästa spelmässigt. Det var en vuxen och tuff match mot ett topplag, summerar Häckens tränare Per-Mathias Högmo.

Redan i första minuten hettade det till. Hemmalagets Alexander Jeremejeff drogs omkull av Leo Väisänen. Domaren Adam Ladebäck visade sitt gula kort för den finländske mittbacken.

– Jag tycker att det borde ha varit målchansutvisning. Han kollade på boll, jag screenade honom och kom väl fri utanför straffområdet. Då rev han ner mig, säger Jeremejeff och fortsätter:

– Jag tror att domaren hävdade att den andra mittbacken var ganska nära, men det var inte min känsla. Jag var ju fri.

Attack på sju sekunder

Första kvarten var annars Elfsborgs. Med bollstölder på mittfältet och snabba framåtriktade passningar skapades lägen.

I tionde minuten kom det bästa exemplet. Frederik Holst vann boll där mittlinjen och höger sidlinje möts. Sju sekunder, två passningar och ett skott senare satt bollen i nättaket bakom Häckenmålvakten Peter Abrahamsson.

Framspelaren Rasmus Alm och målskytten Per Frick samtajmade sina löpningar exakt.

Sedan tog Häcken över allt mer. Men det krävdes tre svaga individuella ingripanden för att Göteborgslaget skulle klara att kvittera.

Tim Rönning kom snett ut på Patrik Wålemarks hörna och missade boxningen. Alexander Jeremejeff fick felträff när han skulle skicka bollen i mål. Simon Strand stod på mållinjen och försökte rensa – men prickade Jeremejeff i höfttrakten och bollen studsade i mål.

– Jag var ju där i alla fall. Men jag skulle ha satt den direkt egentligen men ”duffade” bollen. Men mål är mål, säger Jeremejeff och ler.

Annons

Han stod på rätt plats – och ”sköt” från höften.

AZ spanar på Rönning

På läktaren satt en målvaktstränare från AZ Alkmaar. Han var på plats för att studera Tim Rönning – och såg inte jättenöjd ut efter den unge Elfsborgsmålvaktens miss på hörnan.

– Hade ingen aning om att de var här. Det är klart att det är roligt när de har koll på en, men jag har fullt fokus på Elfsborg. Det är här jag spelar nu, säger Rönning.

I andra halvlek visade båda lagen en tydlig vilja att gå framåt för att vinna. Kanske mest Elfsborg. Men inget av dem lyckades.

”Vi är bästa gulsvarta laget”, sjöng Boråslagets klack på kortsidan.

Den allsvenska tabellen ger dem rätt. Där ligger Elfsborg trea, Häcken sjua.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons