Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hockeysäsongen ställs in: ”All förståelse”

Den svenska ishockeysäsongen är över och inga svenska mästare koras.
Det tar SHL:s seriesegrare Luleå med ro.
– Jag har all förståelse för beslutet, säger general managern Stefan "Skuggan" Nilsson.
Ishockey • Publicerad 15 mars 2020
Luleå får inte fira något SM-guld trots att de vann grundserien, nu när SM-slutspelet ställs in.
Luleå får inte fira något SM-guld trots att de vann grundserien, nu när SM-slutspelet ställs in.Foto: Robert Nyholm/TT

Hockeyförbundet gör inte som basketen och delar ut SM-guld till seriesegrarna. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att bestämmelserna inte medger att SM-guld delas ut om inte ett slutspel kan genomföras.

Luleå vann grundserien i SHL med 14 poäng och HV71 var överlägset i damserien SDHL.

Annons

– Det är sant att vi vann serien, men vi har inte spelat om SM-guldet på rätt sätt och då känner inte vi att vi på något sätt är ett värdigt mästarlag. Vi accepterar och förstår beslutet och vi lägger ingen energi på att vi inte vann, säger Luleås Stefan Nilsson.

– Jag är besviken att inte säsongen fick fortskrida i lugn och ro och den här pandemin inte hade dykt upp, men nu är vi där och i den här situationen är inte något SM-guld något vi funderar över. Vi måste ta hand om nära och kära i första hand.

Tror du spelarna och fansen känner likadant?

– Nja, vi har ju diskuterat det här under de senaste dagarna och förstått att beslutet kommer att komma. Inga av spelarna och fansen som vi har pratat med tycker att det skulle kännas rätt på något sätt. Vi får se till att samhället löser det här med covid-19 och corona och sen får vi ta nya tag mot nästa säsong.

Regelverket sätter även stopp för upp- eller nedflyttning mellan toppserierna eftersom kvalspel inte kan genomföras.

Det innebär att nästa säsong spelas med samtliga lag som den senaste säsongen tillhört damernas SDHL och herrarnas SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

"Coronaviruset skapar stor oro och osäkerhet i hela samhället. För oss är det viktigaste just nu att göra det vi kan för samhället i stort, men också att sätta hälsan först för spelare, ledare, funktionärer och publik", säger förbundsordföranden Anders Larsson i ett pressmeddelande.

"Vi har under de senaste dagarna haft en tät dialog med berörda ligaorganisationer om hur vi ska hantera den uppkomna situationen, men också i förhållande till svensk ishockeys tävlings- och seriebestämmelser.

Sista omgången i SHL spelades i torsdags, utan publik, och enligt planen skulle åttondelsfinalerna inledas i lördags. På grund av coronaviruset beslutades det att slutspelet skulle skjutas på till den 24 mars. SHL-klubbarna beslutade dock på lördagen att man ville att slutspelet skulle ställas in.

Damerna hade spelat den första finalmatchen, som den överlägsna seriesegraren HV71 vann över Luleå, när det för ett par dagar sedan beslutades att minska ner finalserien till bäst av tre matcher och skjuta finalserien på framtiden.

Tidigare i veckan beslutade hockeyförbundet att kvalet till SHL som hade inletts med den allsvenska finalen (1–1 i matcher mellan Björklöven och Modo) och hockeyallsvenskans slutspelsserie skulle pausas. Likaså kvalet till hockeyallsvenskan. (TT)

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons