Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Jag ringer inte de som blir uttagna"

Har förbundskapten Janne Andersson inte hört av sig?
Då kan du vara EM-klar.
Fotboll • Publicerad 17 maj 2021
Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.
Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

På tisdagen presenterar Janne Andersson Sveriges trupp till fotbolls-EM i sommar. Förbundskaptenen kallar processen fram till uttagningen för "att dra ett streck någonstans".

– Det är alltid några som hamnar utanför, säger han.

Annons

– De allra flesta spelare som kommer med är ganska självklara. Sedan blir det alltid diskussioner om de spelare på slutet, de som ändå förmodligen inte kommer att spela. Där blir det alltid diskussion: varför är han med och inte han? Det har jag den största respekten för, jag resonerade lika innan jag blev förbundskapten.

"Då ringer jag alltid"

TT: Hur ger du det negativa beskedet till de som inte får åka med?

– Om man har varit med samlingen innan men sedan inte kommer med, då ringer jag alltid innan det blir offentligt. Det kommer jag att göra nu också.

– Sedan kommer jag kanske ringa några redan nu, som var med på den här samlingen, och prata med dem om att antingen kommer du med eller inte. Jag kommer inte ringa någon mer gång. De ska i alla fall ha en förvarning om vad som gäller.

Andersson säger att EM-uttagningen skiljer sig mot andra trupper. Då är det ofta landskamper veckan efter namnen släppts. Nu är det längre tid till matcherna, vilket gör att han måste ha en lista över spelare som kan komma att kallas in sent.

– Det kan bli skador och man kan få vara med som någon form av reserv. Man får veta om att man kan vara aktuell om något händer.

De uttagna får vänta

Däremot kommer Janne Andersson inte att ringa runt till var och en, för att berätta hur de ligger till när det kommer till EM.

– Jag kommer att ringa några stycken men jag ringer inte de som blir uttagna. De får veta det i samband med presskonferensen. Så har jag valt att göra från början, säger han.

Fakta: Det här gäller för EM-truppen

Truppen ska bestå av 26 spelare (3 målvakter) mot normala 23.

Utökningen görs på grund av coronapandemin och för att minska risken för att ett lag drabbas av spelarbrist under turneringen.

Truppen ska vara anmäld senast den 1 juni. Sedan går det att byta ut spelare fram till EM-premiären, förutsatt att de är sjuka eller allvarligt skadade.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons