Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kvinnor i publiken när Iran blev VM-klart

Iran blev 14:e nation och först från Asien att kvala in till herrarnas fotbolls-VM i Qatar senare i år.
1–0 mot Irak hemma i Teheran på Azadistadion – där kvinnliga åskådare släpptes in – räckte för att saken skulle vara klar.
Sydkorea och Saudiarabien närmar sig också en plats i världsmästerskapet.
Fotboll • Publicerad 27 januari 2022
Iranska kvinnor på Azadistadion jublar efter att Iran har kvalificerat sig till VM efter 1–0 mot Irak.
Iranska kvinnor på Azadistadion jublar efter att Iran har kvalificerat sig till VM efter 1–0 mot Irak.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Det asiatiska kvalspelet till VM i Qatar är inne i den tredje omgången, där tillräckligt framgångsrika nationer kan bli VM-klara.

Och så blev fallet i grupp A.

Annons

Anfallsstjärnan Mehdi Taremi blev stor hjälte när han med sitt 27:e landslagsmål skickade Iran till nationens sjätte VM-slutspel, genom att göra matchens enda mål i den 48:e minuten hemma mot Irak.

Enligt nyhetsbyrån AP var över 2 000 av de omkring 10 000 åskådarna på Azadistadion kvinnor, som dock var tvungna att sitta på en egen sektion på arenan. Det var första gången på 2,5 år som kvinnor tilläts gå på en fotbollsmatch med herrlandslaget. Senast det begav sig, i oktober 2019 i VM-kvalmatchen mot Kambodja, var det första gången sedan 1981 som kvinnor i Iran fick rätt att köpa biljetter till en fotbollsmatch, sedan ett förbud instiftats efter landets islamiska revolution två år tidigare.

Efter att Iran säkrat VM-avancemanget var glädjen stor.

– Det var perfekt. Nu har vi ingen röst kvar, sade två kvinnliga studenter vid namn Kimia och Hasti, som bar på den iranska flaggan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Iran – med tidigare Östersundsstjärnan Saman Ghoddos, född i Sverige, i startelvan – har därmed tagit 19 av 21 möjliga poäng på sju matcher i den här kvalomgången.

Tidigare under torsdagen tog Sydkorea ett jättekliv mot VM.

Men utan skadade Tottenham-stjärnan Heung-Min Son fick man det tufft borta mot Libanon. Cho Gue-Sung, till vardags i armélaget Gimcheon Sangmu, såg till att avgöra med matchens enda mål. Sydkorea, två poäng efter Iran, är nu som sämst klart för playoff, och kan definitivt säkra VM-biljetten på tisdag mot jumbon Syrien, i en match som spelas i Förenade arabemiraten.

Utan PL-stjärnan och lagkaptenen

I grupp B säkrade Saudiarabien minst en playoffplats, genom 1–0 hemma mot Oman efter mål av anfallsstjärnan Firas Al-Buraikan.

Saudiarabien toppar grupp B med 19 poäng.

Där bakom ser Japan (15 poäng) och Australien (14) ut att först och främst gå en inbördes kamp om vilka som ska ta den andra direktplatsen, och vilket land som måste kvala vidare mot den andra grupptvåan i den fjärde omgången.

Annons

Japan såg till att göra sitt i hemmamötet mot Kina och tog sin fjärde raka seger, trots att man saknade backduon Maya Yoshida (Sampdoria) och Takehiro Tomiyasu (Arsenal).

Ett straffmål av förre Bundesliga-strikern Yuya Osako gav hemmalaget ledningen i den 13:e minuten och i den andra halvleken fastställde Genk-yttern Junya Ito slutresultatet 2–0.

Japan tar emot Saudiarabien hemma i Saitama nästa vecka.

– Matchen mot Saudiarabien kommer att ha en helt annan intensitet och anspänning än dagens möte och vi måste vara beredda att spela på vår högsta nivå, säger Japans förbundskapten Hajime Moriyasu till nyhetsbyrån AFP.

Australien tog chansen

Australien ville inte vara sämre än sina konkurrenter och körde över tabelljumbon Vietnam hemma i Melbourne. Jamie Maclaren gjorde 1–0-målet på arenan han spelar på till vardags.

Därefter fyllde, i tur och ordning, Celtic-mittfältaren Tom Rogic, vänsterbacken Craig Goodwin och Middlesbrough-nyförvärvet Riley McGree på till 4–0.

Den 24 mars ställs Australien mot Japan i Sydney, i en match som mycket väl kan avgöra vilken av nationerna som går direkt till VM.

Fakta: Fotbolls-VM 2022

Nationerna som är klara för mästerskapet är Iran från Asien, Nederländerna, Serbien, Spanien, Kroatien, Belgien, Danmark, Frankrike, England, Schweiz och Tyskland från Europa, Brasilien och Argentina från Sydamerika samt värdlandet Qatar.

VM-premiären spelas den 21 november och finalen den 18 december.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons