Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Japan förnekar att OS ska ställas in

Den japanska regeringen har kommit fram till att sommar-OS i Tokyo måste ställas in och försöker hitta ett sätt att göra det på utan att tappa ansiktet. Det uppger en anonym regeringskälla till .
Men uppgifterna tillbakavisas av både premiärminister Yoshihide Suga och Internationella olympiska kommittén (IOK).
Olympiskt • Publicerad 22 januari 2021
De olympiska ringarna i Tokyo väntar fortfarande på sitt olympiska spel. Arkivbild.
De olympiska ringarna i Tokyo väntar fortfarande på sitt olympiska spel. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

– Jag är fast besluten att förverkliga ett tryggt och säkert spel, som ett bevis på att mänskligheten kommer att övervinna viruset, säger premiärminister Yoshihide Suga enligt nyhetsbyrån AFP.

IOK kallar i ett uttalande uppgifterna "kategoriskt osanna".

Annons

Dementierna kommer efter att brittiska The Times rapporterat om att de olympiska spelen kommer att ställas in.

– Ingen vill vara den första som säger det, men konsensus är att det blir alltför svårt, säger en regeringskälla till The Times, om huruvida OS kan fullföljas.

Spridningen av covid-19 anses vara för omfattande och regeringen arbetar med att försöka komma fram till hur man ska meddela att spelen måste ställs in, uppger källan. I stället påstås Tokyo nu vilja satsa på att få nästa OS på tur som inte redan tilldelats en värdstad, det som ska hållas 2032.

Regeringen dementerar

Regeringen har snabbt meddelat att uppgifterna inte stämmer.

– Vi kommer helt klart att dementera artikeln, sade Manabu Sakai, biträdande pressekreterare för regeringen, på en presskonferens under fredagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Premiärminister Yoshihide Suga dementerar inte uttryckligen uppgifterna, men säger att regeringen arbetar för att OS ska bli av.

Organisationen för Tokyo-OS ger i ett uttalande ett svar liknande premiärministerns:

"Premiärminister Suga har med bestämdhet uttryckt att spelen ska genomföras, regeringen håller i en rad samordningsmöten gällande insatserna mot covid-19 och genomför grundliga åtgärder mot viruset för att kunna arrangera spelen", skriver OS-arrangörerna, enligt AFP.

Redan skjutits upp

OS har redan skjutits upp ett år och arrangörerna har sedan tidigare sagt att det inte kommer att vara aktuellt att flytta spelen ytterligare.

Såväl Internationella olympiska kommittén (IOK), som Japans regering och landets olympiska kommitté har offentligt hela tiden hållit fast vid att spelen kommer att invigas som planerat. Så sent som på torsdagen försäkrade IOK:s ordförande Thomas Bach att tävlingarna blir av.

Annons

– Just nu har vi över huvud taget inga skäl att tro att OS i Tokyo inte kommer att invigas den 23 juli, sade Bach till Kyodo News.

Många japaner är dock skeptiska till att fullfölja spelen. Runt 80 procent av befolkningen vill inte att OS genomförs i år, har opinionsmätningar visat.

Landets 126 miljoner invånare har hittills klarat sig relativt lindrigt undan covid-19. Drygt 4 800 dödsfall har rapporterats och 350 000 har konstaterats med smittan i Japan, men smittspridningen har ökat kraftigt den senaste månaden och i stora delar av landet råder för tillfället undantagstillstånd.

Fakta: OS i Tokyo

Den 7 september 2013 tilldelades Tokyo sommar-OS 2020, de 32:a olympiska spelen i ordningen inräknat de första spelen i Aten 1896.

Drygt sex och ett halvt år senare, den 24 mars 2020, stod det klart att Internationella olympiska kommittén (IOK) tillsammans med OS-arrangören Tokyo tvingades skjuta fram spelen ett år på grund av coronapandemin.

Den 30 mars sattes de nya datumen till 23 juli–8 augusti 2021. Paralympics är tänkt att avgöras 24 augusti–5 september.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons