Målskytten: ”Vi förtjänade det här”

Matchen var körd,supportrarna hade svurit sin femtioelfte ramsa och vaktmästaren varpå väg att släcka lyset i Saab Arena.
I underläge med 2–0 hände något med Karlskrona HK.
Tre mål senare hade laget fixat två poäng och dessutom klättrat över kvalstrecket. KHK besegrade Linköping med 3–2 efter förlängning.
Publicerad 30 december 2017

Karlskronas Marcus Paulsson klappas om av Joachim Rohdin efter 2–3-målet i förlängningen under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Linköping HC och Karlskrona HK.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Topp tre av våra matcher under säsongen, säger Emil Lundberg.

– Det fanns mycketsom var bra, konstaterar tränaren Ove Molin som fick se en poänggivande vändning för andra matchen på raken.

Anledningen var bland annat en smart defensiv samtidigt som laget hade hyggligt med chanser framåt.

– Vi släppte bara elva skott på två perioder. Försvarsmässigt var det väldigt bra, fortsätter Molin.

Kruxet var att det var östgötarna som ändå stod för målfabrikationen. En storspelande Henrik Lundberg blev överspelad två gånger om inom loppet av 1.20 i början av den tredje perioden. Detta faktum,tillsammans med KHK:s hemska bortafacit, gjorde att det där hoppet som aldrig ska överge människan ändå såg ut att överge Karlskronasupportrarna.

Laget var inne på andra tankegångar och Emil Lundbergs reducering, med 2.03 kvar att spela av den sista perioden, var början på en sällan skådad slutforcering. Fast det krävdes att domarna slog en signal för att få målet bekräftat.

– Jag vet faktiskt inte riktigt hur det gick till. Jag letade efter Mortens (Madsens) klubba och åkte in mot målet och så gick pucken in ungefär, berättar Emil Lundberg.

Så dags var lagkompisen och målvakten Henrik Lundberg redan i båset och pressen fortsatte. Karlskrona spelade med sex utespelare redan med drygt fyra minuter kvar av period tre. Det fattades sedan 43 sekunder till full tid när Joachim Rohdin elegant pricksköt in kvitteringen och ordnade därmed fram en förlängningsperiod.

– Det är klart att det fanns en tro. Ett mål så…

Ove Molin blev sannspådd.

– Det hade känts surt om vi inte hade lyckats att komma igen. Det gäller att ha lite tur och jag tycker att vi förtjänade det, menar Emil Lundberg.

Väl i förlängningen bytte lagen chanser innan redan nämnde Rohdin hittade hårt kämpande Henrik Nilsson, som i sin tur smörpassade fram till Marcus Paulsson som enkelt förpassade pucken i mål. Glädjen och lättnaden i den senares ögon gick inte att ta miste på. Det var nämligen 31:an som iklädde sig syndabocksrollen efter att ha dragit på sig en slashing-utvisning som möjliggjorde för Linköping att göra matchens första mål. Ett avgörande mål senare var det honom förlåtet.

Ove, vad var viktigast i kväll?

– Poängen är alltid viktigast! Men i det långa loppet handlar det om sättet som vi spelar på. Vi var tajta och tråkiga i defensiven, men gick framåt när vi kunde. Det är så vi måste spela på bortaplan.

Två poäng innebär att laget passerade Mora och därmed även kvalstrecket.

– Gjorde vi? Jag är den som har sämst koll på tabellen, men det där låter bra, säger Emil Lundberg som hellre ägnar sig åt målgörande än kalenderbitande.