1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lagledaren: ”Bara 16 personer var på hans begravning”

Många hade inte träffats på 40 år.
Därför blev återträffen i augusti extra känslosam för många av spelarna och ledarna Karlskrona IK:s lag från säsongen 1978–1979, laget som höll på att ta sig hela vägen till kvalserien till elitserien.
I en serie reportage kommer vi att berätta historien om laget och spelarna.
Vi inleder med att låta 27 spelare och ledare minnas tillbaka.
Här är spelare 1–9.
Karlskrona IK, återträffen den 17 augusti 2019. Överst raden från vänster: Mikael Malmborg, Janne Preutz naprapat, Jörgen Malmborg, Stig Gustafsson, Risto Kerminen, Gunnar Nordin, Rune Kallerup, Carl-Axel Forsmark, Lars-Göran Sirbäck, Timo Lahtinen tränare, Conny Hjelmqvist, Peter Loob, Per-Olof Hjelm, Sven-Olof Persson materialförvaltare. Sittande från vänster: Krister Pettersson, Classe Åström, Dan Weinberger, Nisse Jonsson, Lars-Erik Skjutare, Göran Svan. Längst fram: Harri Rindell, Håkan Loob, Börje Ulwebäck.
Foto: Jörgen Ragnarson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

PER-OLOF HJELM

Ålder: 60.

Gör nu: Egenföretagare/lärare.

Bor: Ronneby.

Tröjnummer: 13, tror jag det var?

Position: Center/ytterforward.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Jag kom tillbaka från Frölunda säsongen 1977–1978 och stannade i Karlskrona IK i två säsonger sedan blev det Malmö och Tingsryd i samband med att Timo Lahtinen lämnade. De flesta minnen är dock från 1979–1980 då vi gick riktigt långt i kvalet till elitserien.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Blandningen i spelartruppen mellan infödda ”gamla” Karlskronaspelare samt nya injektioner utifrån och en bra tränare. Utöver detta en fantastiskt entusiastisk publik.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Sporadiskt.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Allmänt saknar man spänningen inför varje match och adrenalinkicken under matcherna inför en fanatisk hemmapublik.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Allt går snabbare nu och det har också blivit betydligt justare spel. Crosschecking, hakningar och slashing, med mera, straffas direkt numer och dessutom har spel i powerplay blivit mer betydelsefullt och matchavgörande.

HÅKAN LOOB

Ålder: 59.

Gör nu: NHL-scout för Calgary Flames.

Bor: Karlstad.

Tröjnummer: 20.

Position: Högerforward.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Hela säsongen var fantastisk, men kvalmatchen hemma mot Fagersta var speciell med ett fantastiskt tryck på läktaren i Wämöhallen.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Enastående sammanhållning i laget och ett bra sammansatt lag. Unga äregiriga och äldre rutinerade spelare som bildade en stark enhet. Lite nya träningsmetoder kom in med Timo Lahtinen.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Inte direkt, men när man väl har kontakt med någon från den tiden känns det som om det var i går man sågs.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Saknar inget, men älskar att ha fått vara med på den resan vi gjorde, vilket skapat jättefina minnen.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Allt har ändrats tack vare att alla spelare är bättre tränade. Det går snabbare och tekniken har utvecklats jättemycket.

DAN WEINBERGER

Ålder: 65.

Gör nu: Spelar golf, reser med mera.

Bor: Karlskrona.

Tröjnummer: 17.

Position: Forward.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Att vi som troligtvis första division 1-lag fick möjlighet att träna eftermiddag på fredagar. Under de träningarna var det kö runt hela rinken av folk som skulle köpa förköp. Så klart också seriesegern.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Timo Lahtinen kom till ett motiverat lag som var villigt att träna hårt. Träningsupplägget var väldigt proffsigt.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Jag har kontakt med ett flertal spelare från den tiden.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Den fina gemenskapen vi hade i laget.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Hockeyn i dag är som en helt annan sport jämfört med då. I dag är det skridskoåkning och styrka som är helt avgörande. Förr fanns utrymme för en dribbling också.

BO NILSSON

Ålder: Fyller 65 i år.

Gör nu: Pensionär sedan 61 års ålder, men jobbar lite extra en eller två dagar i veckan i samma bransch som jag tillbringade mina 26 sista yrkesverksamma år i.

Bor: Södra Bygget, 4,5 kilometer norr om Kallinge i mitt föräldrahem där jag är fjärde generationen.

Tröjnummer: 8.

Position: Back.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Inget speciellt, förutom det play off vi deltog i.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Ett mycket bra lag, total support från karlskroniterna, ja, hela Blekinge.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Ja, sporadiska kontakter med Danne Weinberger, Lars-Göran Sirbäck och Börje Ulwebäck.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Egentligen ingenting. Jag gjorde inte mina bästa säsonger i Karlskrona IK. Mina bästa år var med Kallinge SK Hockey i början på 1970-talet samt säsongen med IFK Bäcken 1975–1976.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Allt har förändrats. Spelarna i dag är mycket bättre fysiskt förberedda. Allt material, med tonvikt på skridskor och klubbor, är helt annorlunda, samt att spelet är mycket snabbare och upplagt på ett helt annat sätt. Jag är på rätt många matcher med Krif (som KSK Hockey blev senare efter sammanslagningen med Ronneby BK), och jag märker redan där med vilken fart spelet går. Ibland lite för fort, kan en gammal man tycka. Det tenderar till att bitvis bli slarv– och hafshockey. Det där med att hålla pucken inom laget ett helt anfall och sedan etablera spel i anfallszonen är mer sällan nu än förr. Därmed inte sagt att det var bättre förr. Det är naturligtvis bättre nu och spelarna är skickligare.

LARS-ERIK SKJUTARE

Ålder: 67 år.

Gör nu: Familjen, investerare, styrelser, golf.

Bor: Cascais, Portugal, Trosa, Sverige.

Tröjnummer: 7.

Position: Högerforward.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Första play off-matchen hemma mot Fagersta, seger med 7–2. Vilken match och stämning!

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Sammanhållningen, kämpaglöden i hela laget. Vi vann många matcher under serien i sista perioden.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Jag träffar Dan Weinberger och Classe Åström fyra–fem gånger om året sedan 1980-talet. Lars-Göran Sirbäck lite då och då. Från tidigare årgångar av KIK träffade jag Anders Stål och Per Nilsson (bägge har tyvärr avlidit under våren).

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Stämningen i laget och gamla Wämöhallen, vilket otroligt intresse och publikstöd vi hade.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Högre tempo, tightare, inte så öppet spel som vi hade på den tiden.

NISSE JONSSON

Ålder: 65.

Gör nu: Golfspelande pensionär.

Bor: Trummenäs, Sveriges riviera.

Tröjnummer: 4.

Position: Back.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Vinna serien före HV 71 och playoff mot Fagersta, sedan tyvärr stortorsk mot Bofors.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Timo Lahtinen som ny hård tränare. Då var det obligatorisk sommarträning, premiär för mig. Alla var vältränade, samt att Timo fick hit Risto Kerminen och Harri Rindell.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Jag träffar Börje Ulwebäck, Göran Svan och Dan Weinberger på golfbanan. Tillsammans med Classe och Ulla Åström har vi haft många härliga resor.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Vår härliga publik och vår goda lagsammanhållning.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Hockeyn är snabbare och tuffare, plus att det går att leva på hockeyn. Pengarna styr, spelarna flyttar runt. Det var mer klubbkänsla förr.

JÖRGEN MALMBORG

Ålder: 58.

Gör nu: Jobbar som serviceprojektör i telebranschen.

Bor: Karlskrona.

Tröjnummer: 18.

Position: Forward.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Som 17-årig junior var det ju stort att kliva in i samma omklädningsrum som Nisse Jonsson, Lars-Göran Sirbäck, Göran Svan, och bröderna Loob. Håkan var ju helt otrolig. Det var ett otrolig sug efter biljetter till matcherna. Köerna ringlade runt i hela hallen när vi hade eftermiddagsträning på fredagarna. Något specifikt minne har jag inte, hela säsongen var helt magisk.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Först och främst ett väldigt bra lag med en del toppspelare. Timo Lahtinens träningar var tuffa och intensiva.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Jag träffar Göran Svan, Nisse Jonsson, och Börje Ulwebäck på golfbanan, min tvillingbror lite när som helst.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Som med all lagidrott saknar man tugget i omklädningsrummet

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Allt. Hela organisationen runt laget, heltidsanställda spelare, sportchefer, tränare, med mera. På vår tid hade alla jobb och tränade på kvällarna, det känns som en helt annan värld nu. Spelartruppen spikades i stort sett i augusti. Nu byter man spelare lite hur som helst, känns det som. Ordet klubbkänsla har försvunnit i takt med pengarna i sporten.

SVEN-OLOF PERSSON

Ålder: 76.

Gör nu: Pensionär.

Bor: Lyckeby.

Position: Materialförvaltare.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Kvalet till dåvarande elitserien, men om jag får se till helheten så var det hela resan jag fick vara med om. Jag har varit polioskadad sedan födseln och kontakten med idrotten har hjälpt mig jättemycket att bearbeta allt. KIK-tiden var fantastisk, men jag var med som materialare redan på den tiden när Långö AIK fanns. Jag lade av en period, men kom tillbaka under KIK-tiden. Jag minns Timo Lahtinen och Des Moroney. Jag var med på ett träningsläger i Tjeckoslovakien, som då var ett stängt land. För tredje dagen i rad fick vi hönssoppa. Des tröttnade, reste sig upp och så ifrån, ingen mer hönssoppa! Tillsammans med Per-Olof Hjelm var jag på Des Moroneys begravning. Tragiskt på sitt sätt eftersom vi bara var 16 personer på plats. Så mycket som han gjorde för svensk ishockey och så var vi bara 16 personer som var på hans begravning!

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Alla spelarna fanns i Karlskrona och hade en social trygghet här. Det var ju också många som blev kvar här efter karriären.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Classe Åström, Nisse Jonsson, Göran Svan och Lars-Göran Sirbäck pratar jag med när jag ser dem. För något år sedan var jag uppe i Karlstad och hälsade på Håkan Loob. Han var lika genuin då som under KIK-tiden. Det är något jag tagit med mig, utan ödmjukhet är det svårt att lyckas. Det borde alla ta med sig.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Klubbkänslan.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Konkurrensen är hårdare i dag.

RISTO KERMINEN

Ålder: 62.

Gör nu: Marknadsföring.

Bor: Kuopio, Finland.

Tröjnummer: 22.

Position: Vänsterforward.

Bästa minnet från säsongen 1978–1979? Hela säsongen var otrolig. Kanske var det matchen mot HV71 i första omgången när vi tog över serieledningen.

Hemligheten bakom framgångarna för Karlskrona IK då? Bra träning genom tränaren Timo Lahtinen, lagandan och publikens stöd.

Har du kontakt med någon/några spelare från säsongen 1978–1979? Nej, tyvärr.

Vad saknar du mest från Karlskrona IK-tiden? Själva staden och de trevliga människorna.

Hur har ishockeyn förändrats jämfört med då? Det har blivit otrolig mycket snabbare.

Karlskrona IK, säsongen 1978–1979. Övre raden från vänster: Bengt Öberg, assisterande tränare, Stig Gustavsson, Jörgen Malmborg, Mikael Malmborg, Per Persson, Per-Olof Hjelm, Jan Loob, Bo Nilsson, Peter Loob, Urban Svensson, Per-Erik Thorell, Harri Rindell, Gunnar Nordin, Anders Boström, Håkan Loob, Timo Lahtinen, tränare, Sven-Olof Persson, materialförvaltare. Främre raden från vänster: Christian Persson, Nisse Jonsson, Börje Ulwebäck, Calle Forsmark, Conny Hjelmqvist, Rune Kallerup, Bo Lindell, Classe Åström, Torsten Larsson, Thord Johansson, Göran Svan, Lars-Göran Sirbäck, Risto Kerminen, Dan Weinberger, Lars-Erik Skjutare.
Karlskrona IK, säsongen 1978–1979.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Stort intresse för uppkopplade badtermometrar

Lista: Här är de varmaste och kallaste badplatserna i Karlskrona.

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”