Montreals vändning – leder över Vegas

Montreal har gjort det igen – vänt underläge till övertag i NHL:s Stanley Cup-slutspel.
I natt tog laget ledningen med 2–1 i matcher när Vegas besegrades med 3–2 i semifinalserien, efter förlängning.
Ishockey • Publicerad 19 juni 2021
Montreals Josh Anderson omfamnas av lagkamraterna efter att ha satt det avgörande målet mot Vegas i förlängningen.Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press via AP/TT

Innan matchen testade Montreals huvudtränare Dominique Ducharme positivt för covid-19, rapporterar nhl.com men hans frånvaro stoppade inte Montreals segertåg.

– I förlängningen såg det ut som att vi hade mycket mer energi än vad de hade. Vi gick ut hårt och hittade ett sätt att spela i en stor match som vi var tvungna att vinna, säger tvåmålsskytten Josh Anderson efter matchen.

Efter att ha vänt ett underläge mot favorittippade Toronto i den första slutspelsomgången har Montreal varit ostoppbara i Stanley Cup-slutspelet – bortsett från det första semifinalmötet med topprankade Vegas, då laget förlorade med 1–4.

I natt stod Montreal för ännu en vändning. Vegas dominerade och vann skottstatistiken överlägset med 45–27, men Carey Price storspelade i Montreals mål och räddade 43 av puckarna.

Det var också Vegas som inledde målskyttet efter knappa fyra minuter in i den andra perioden – men Montreal jagade och kvitteringen kom mindre än 40 sekunder senare.

Målvaktstabbe av Fleury

Den tredje perioden inleddes även den med ett ledningsmål av Vegas – men med bara två minuter kvar kom ännu en kvittering av Montreal, efter en rejäl tabbe av Marc-Andre Fleury i Vegasmålet. Fleury åkte bakom målburen för att ta emot pucken, men råkade slå i väg den så att den kom framför Montreals Josh Anderson, som kunde styra in pucken i öppet mål.

– Det är svårt att komma tillbaka efter en sådan händelse, säger Vegas tränare Peter Deboer.

Matchen gick till förlängning, där Montreals Josh Anderson blev matchhjälte när han i den 13:e minuten styrde in sitt andra mål för kvällen.

– Jag tycker inte att vi var dåliga i förlängningen, men det råder ingen tvekan om att det (Fleurys tabbe) spillde över på förlängningen och påverkade oss negativt, säger Peter Deboer.

"Mår bra"

Glädjen hos Montreals hemmapublik var dock total. Det var dessutom första gången på 15 månader som ett av NHL:s USA-lag spelade i Kanada, på grund av pandemin.

Frågan är hur tränaren Dominique Ducharmes frånvaro kommer att påverka det fortsatta slutspelet för Montreal.

– Han mår bra, han är hemma. Det är svårt att säga hur länge han blir borta. Vi måste ta hänsyn både till hälsomyndigheterna och NHL:s covidregler, säger Montreals general manager Marc Bergevin.

Efter två raka segrar leder Montreal nu alltså semifinalserien mot Vegas, trots att Montreal inför slutspelet var rankat sist av samtliga 16 slutspelslag.

Fakta: Stanley Cup-slutspelet

Semifinalerna (bäst av sju matcher) i NHL-slutspelet Stanley Cup:

Tampa Bay–New York Islanders, 2–1 i matcher. Nästa match spelas natten mot söndag, svensk tid.

Vegas–Montreal, 1–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot måndag, svensk tid.