Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nytt norskt covidfall – guldhoppet smittad

Covid-19-kaoset fortsätter i Norges skidlandslag.
Herrstjärnan och guldhoppet Simen Hegstad Krüger – regerande olympisk mästare i skiathlon – är det senaste positiva fallet, meddelar det norska skidförbundet på en presskonferens.
Skidor • Publicerad 27 januari 2022
Simen Hegstad Krüger. Arkivbild.
Simen Hegstad Krüger. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Med bara en vecka kvar till OS i Peking är covid-19-kaoset i det norska skidlandslaget fullskaligt. I måndags testade sprinttränaren Arild Monsen positivt – och på onsdagen stod det klart att damåkarna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå också hade testat positivt på höghöjdslägret i italienska Seiser Alm. Och nu har alltså även Simen Hegstad Krüger lämnat ett positivt testsvar.

– Vi hade fruktat att det skulle komma fler smittofall och så är nu fallet, säger landslagsläkaren Øystein Andersen på en presskonferens.

Annons

– Det är otroligt trist för de berörda, det påverkar hela apparaten av utövare och ledare, alla oss som jobbar med det... Det är inte roligt nu, det är tufft, säger längdchefen Espen Bjervig.

"Är i kalasform"

28-årige Simen Hegstad Krüger tog två OS-guld 2018 – i skiathlon och i stafetten. Han har vunnit två världscuptävlingar den här säsongen och var på förhand ett stort guldhopp på de längre distanserna.

– Simen är i kalasform och då är det ännu värre att få ett sådant här besked som nu. Det är tungt, säger Espen Bjervig.

Simen Hegstad Krüger ska enligt landslagsläkaren vara helt symptomfri. Han delade rum med OS-reserven Harald Østberg Amundsen fram till i går.

– Harald är reserv, så han är en aktuell kandidat. Vi får hoppas att han klarar sig, säger Espen Bjervig om möjligheterna för att Østberg Amundsen ska ta plats i OS-truppen.

Fruktar fler fall

Åkarna har befunnit sig isolerade på egna rum sedan de första fallen blev kända, men på grund av inkubationstiden var det nya fallet inte helt oväntat, säger landslagsläkaren. Det försvårar också smittspårningen inom truppen, säger Øystein Andersen, som inte ännu har kunnat analysera om fallen har något samband. Men kontakten med andra – och med omvärlden, har varit minimal, så hur smittan tagit sig in i truppen är oklart, säger landslagsläkaren.

– Jag vet inte.

– Det skapar ju en osäker situation där man bara väntar och ser. Vi vet inte vad morgondagen för med sig. Vi får helt enkelt bara fortsätta att testa, säger han.

– Jag skulle inte vara överraskad om fler positiva fall kommer. Jag fruktar det.

Tårarna i herrlaget

Beskedet väckte starka reaktioner i herrtruppen, berättar landslagstränaren Eirik Myhr Nossum för NRK.

Annons

– Det är inte ofta du ser vuxna män gråta å andras vägnar, säger han och fortsätter:

– Men detta är det många som tar tungt.

Tanken var att det norska längdlandslaget under onsdagen skulle ha rest hem till Norge från italienska Seiser Alm, och under torsdagen vidare med det första chartrade flyget från Gardermoen till Peking i dag, torsdag.

Hela truppen är dock alltjämt kvar i Italien efter de positiva fallen – och enligt den nya planen ska herrarna resa tillbaka till Norge den 30 januari för att åka till Peking dagen därpå, medan damerna reser den 1 februari.

Längdchefen och vallarna reser emellertid till Peking under torsdagskvällen.

För att Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå och Simen Hegstad Krüger ska kunna delta under vinter-OS måste trion gå igenom tio dagars isolering (enligt italienska regler) och sedan testa negativt flera gånger innan de tillåts resa till Kina.

Den 5 februari avgörs OS första längdtävling. Den 19 respektive 20 februari körs fem- respektive tremilen.

Fakta: Norges OS-trupp i längdskidor

Herrar: Pål Golberg, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes.

Damer: Maiken Caspersen Falla, Helene Marie Fossesholm, Therese Johaug, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå, Mathilde Myhrvold.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons