Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Ett stort framsteg för många idrottsföreningar"

Begränsningen för publik på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen.
Därefter kan upp till 500 personer tillåtas på läktarna – om smittläget tillåter.
"Ett stort framsteg för många idrottsföreningar där denna förändring betyder mycket", säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Sport • Publicerad 29 september 2020
Från 15 november kan idrottsklubbarna få släppa in mer publik på läktarna – om inte smittspridningen ökar. Arkivbild.
Från 15 november kan idrottsklubbarna få släppa in mer publik på läktarna – om inte smittspridningen ökar. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ett förslag om ett tak på 500 personer, att jämföra med det nuvarande på 50 personer, har utretts av regeringen, och förhoppningen var att en förändring skulle kunna träda i kraft den 1 oktober. Men nu dröjer det åtminstone ytterligare två veckor, till den 15 oktober, innan det träder i kraft på idrottsarenorna.

Ett färdigt förslag ligger på bordet och beslut är tänkt att tas på regeringssammanträdet den 8 oktober. Under förutsättning att smittläget tillåter det, ser förslaget på undantag från 50-regeln ut som följer, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP):

Annons

– Undantaget möjliggör för arrangemang med sittande publik att genomföras med upp till 500 deltagare. Publiken ska sitta med ett avstånd om en meter till varandra, och två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd mellan sig, säger Lind.

RF: Regeringen fastlåst

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gläds åt beskedet, som han anser är ett viktigt steg i rätt riktning. Han beklagar dock att beslutet bara gäller sittplatsläktare på klassiskt utformade arenor.

"Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Att regeringen i låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges", säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Kallar till publikråd

Svensk idrott har det kämpigt ekonomiskt medan läktarna står tomma och kritiken mot regeringen har varit hård från idrottsrörelsen. Inte minst har det uttryckts frustration mot den bristande kommunikationen från regeringens sida. Nu vill Amanda Lind föra närmare samtal med berörda parter.

– I dagarna bjuder vi in till ett publikråd, där vi kallar berörda aktörer inom kultur- och idrottsrörelsen till möten för att på ett mer strukturerat sätt diskutera det här.

Trots planerna på att välkomna mer publik betonar inrikesminister Mikael Damberg (S) också att läget kan försämras snabbt, och att tänkta lättnader i så fall kan dras tillbaka.

– Vi kan inte ge några garantier nu, men vi ser att många sektorer vill ha besked kring “vad är planen?”, och det här är planen. Men vi kommer stämma av det här med Folkhälsomyndigheten innan regeringen fattar beslutet, säger Damberg.

Driver på mot EU

En annan fråga gäller det rådande inreseförbudet, som har gjort att Sverige tvingats ställa in flera idrottsevenemang, bland annat skidskyttets världscuptävling i Östersund i december. Förbudet gäller till och med den 31 oktober för icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz, men det har funnits en förhoppning att elitidrottare ska kunna undantas från förbudet.

Det är även regeringen öppet för, men menar att man just nu sitter i knät på EU:s regelverk.

– Vi har haft kontakter med EU-kommissionen i den här frågan, för det är ett gemensamt europeiskt regelverk med inreseförbud till Europa. Men vår förhoppning är att EU-kommissionen ska komma med besked och tydliggöra detta framöver. Det skulle kunna underlätta också för Sverige, säger Mikael Damberg.

Annons

– Det är klart att vi vill att det ska arrangeras idrott i Sverige. Det är olyckligt när arrangemang tvingas ställa in. Nu driver vi på hårt från regeringens sida mot EU-kommissionen, för att se om vi kan nå den lösningen, det vore det bästa. Men vi tittar också på andra alternativ, säger Amanda Lind.

Fakta: Publikfrågan under coronakrisen

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Statsminister Stefan Löfven meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

29 september: Publikgränsen på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan den höjas till 500 personer för sittande publik, om smittoläget tillåter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons