Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Regeringens förslag: 600 miljoner till idrotten

Regeringen vill skjuta till ytterligare 600 miljoner kronor till svensk idrott, med extra fokus på barn och unga.
– Vi behöver göra gemensamma insatser, dels för att få tillbaka barn och unga som lämnat idrottsrörelsen men också för att nå ut till nya grupper, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister.
Sport (TT) • Publicerad 17 maj 2021
Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister. Arkivbild.
Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Så sent som i början av april sköt regeringen till en miljard kronor i krisstöd till den svenska idrottsrörelsen, som fortsätter att blöda ekonomiskt under coronapandemin.

Nu föreslår man ännu ett stödpaket. Regeringspartierna har tillsammans med Centern och Liberalerna tagit fram ett förslag om att ytterligare 600 miljoner ska tillföras idrotten, som ett förlängt kris- och stimulansstöd och för att ge möjlighet till att starta upp verksamheter igen på ett smittsäkert sätt när det är möjligt.

Annons

– I grunden handlar det om att pandemin inte är över än. Behoven är fortsatt väldigt stora, både när det gäller rena krisstöd men också för att få resurser för att återhämta sig och återstarta igen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind till TT.

Lind bekymrad

Pengarna ska bidra till jämställd och jämlik idrottsverksamhet och ett extra fokus läggs på barn och unga. Lind säger att hon är bekymrad över pandemins långsiktiga effekter på idrottandet hos den yngre generationen.

– Vi vet att inte minst barn och unga har slutat idrotta, eller kanske tagit en paus, och är sugna på att komma i gång igen när det finns bättre möjligheter. Då är det viktigt att idrottsrörelsen får det stödet så att man kan göra den kraftsamling det innebär. De här 600 miljonerna innebär att man får bättre sådana möjligheter, säger Amanda Lind.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, tycker att beskedet från regeringen är glädjande.

– Bra att man har den typen av framförhållning och också bra att vi får en frihet att bedöma hur vi ska fördela pengarna mellan återstartsstöd och kompensationsstöd, säger han.

Att just barn och ungdomar ska prioriteras ser Eriksson som en självklarhet.

– Det är helt naturligt att man satsar på det i första hand. Det handlar om "barn, ungdom och överlevnad". Det gäller att återrekrytera och sedan behålla de som nu har lämnat idrotten i en takt som är djupt oroande, säger han.

Regeringens förslag kommer att presenteras för riksdagen i en extra ändringsbudget.

"Fördubbling"

Den slutgiltiga fördelningen av stödet sker sedan via Riksidrottsförbundet i dialog med specialidrottsförbunden. I och med det nya förslaget uppgår krisstödet till idrottsrörelsen till nästan två miljarder kronor under 2021.

– Det är i princip en fördubbling av de statliga stödet till idrotten. Det är pengar som behövs, som är viktiga och har haft betydelse hittills, säger Amanda Lind.

Annons

Om idrotten kan få mer pengar senare i år återstår att se.

– Pandemin är det som i slutändan styr och hur snabbt utfasningen av restriktionerna kan ske, säger Lind.

Björn Eriksson hoppas att idrotten kan klara sig "hyggligt" under 2021 efter regeringens besked, men säger också att behovet av stöd kan finnas även under nästkommande år.

– De här ärren kommer att bestå i flera år, säger han.

Carl Göransson/TT

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons