Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så gör andra idrotter om fotbollen får starta

Elitfotbollen tror och hoppas på lättade restriktioner när Folkhälsomyndigheten i morgon uppdaterar riktlinjerna för senioridrotten.
Andra idrotter är inte lika förhoppningsfulla.
– Det finns ett sug efter att få tävla på alla nivåer, men sedan tror jag inte det är realistiskt att tro att man tillåter fullskaliga tävlingar, säger simförbundets förbundschef Mikael Jansson.
Allmänt • Publicerad 28 maj 2020
Friidrotten hoppas på klartecken för lokala tävlingar. Arkivbild.
Friidrotten hoppas på klartecken för lokala tävlingar. Arkivbild.Foto: Pavel Koubek/TT

Om tävlingsförbudet för seniorer hävs ser representanter för de idrotter TT talat med två nödvändiga lättnader för att redan i sommar komma i gång med tävlingar.

Möjlighet att resa längre än den nuvarande rekommendationen på två timmar.

Annons

Tillåtelse att vara fler än 50 personer samlade.

– En golfbana är 100-120 hektar och vi hoppas, precis som Riksidrottsförbundet också tycker, att det görs en bedömning av hur idrotten utövas. Det är en viss skillnad på golf och brottning, till exempel, säger Gunnar Håkansson, golfförbundets generalsekreterare, angående begräsningen på 50 personer:

– Det är oerhört sällan man ens är i närheten av någon annan. Vi kan sätta upp en golftävling väldigt säkert, utan samling och prisutdelning.

Golfen har sedan tidigare stoppat tävlingar fram till sista juni.

– Kommer man i gång med tävlingar på elitnivå så kan våra bästa proffs – ja, kanske inte Henrik Stenson men spelare från Europatouren – mycket väl dyka upp i våra svenska tourtävlingar. Problemet är att du inte får ta in någon publik, säger Håkansson.

"Tyvärr inte realistiskt"

Simförbundets Mikael Jansson tror inte på vanliga tävlingar i sommar.

– Då kommer man in på resor och hur många man får samlas och det är väl tyvärr inte realistiskt, känner jag. Europeiska simförbundet har gjort en enkät bland förbunden och vi kan konstatera att i Sverige sticker vi ut, vi har bäst förutsättningar av alla just nu.

Hur långt fram är tävlingar inställda?

– Nationellt kan vi vara lite mer snabbfotade, internationellt så är alla mästerskap inställda det här året. Jag utesluter inte att vi skulle kunna ha ett kortbane-SM i november. Bassängsimningen är nog körd för sommaren, öppet vatten vet vi inte riktigt, simhopp, konstsim och vattenpolo är generellt mindre. Där kanske vi skulle kunna hitta på något, beroende på antal och resor, säger Jansson.

Inte heller friidrotten har några större förhoppningar om klartecken för nationella tävlingar:

Annons

– Jag hoppas att vi kan få ett besked som bygger på möjligheten att ha en tävlingsverksamhet för vuxna. Som individuell idrott är det viktigaste att vi kan tävla på ganska lokal nivå överhuvudtaget. Vi har respekt för att det inte blir som vanligt, utan i en småskalig verksamhet med lokal profil, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Tveksamt med SM

Ridsporten planerar att arrangera SM i hoppning i Falsterbo 11–16 augusti, men kan komma i gång med nationella seniorhoppningar innan dess, redan om en månad.

– För att SM ska kunna genomföras måste först och främst 500 personer kunna samlas, som det var tidigare. Ska vi ha ett SM måste man ha rätt att komma från hela landet. Finns det reserestriktioner känns det svårt att genomföra ett rättvist SM, säger Jonas Holmberg, ordförande i ridsportförbundets hoppkommitté.

– Det skulle kunna vara möjligt att ha seniortävlingar inom gränsen på 50 personer. En vuxen ryttare behöver färre medhjälpare, kan köra bilen själv och så vidare.

Hur ser ni på de allmänna restriktionerna och deras påverkan på ridsporten?

– Någonstans tror jag att vi får lita på myndigheterna och att de fattar kloka beslut. Jag har valt att inte ha någon riktig åsikt. Vi har kompetent folk i Sverige som kan fatta de här besluten. Jag tror och tycker också att efterhand som det kommer i gång i övriga europeiska länder så bör vi nog kunna följa med. Då ser jag det ur den sportsliga synvinkeln, att vi inte ska hamna på efterkälken.

Tror inte på elitspeedway

Håkan Leeman, ordförande för Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo), säger att man hittills har stoppat all tävlingsverksamhet, även på barn- och ungdomsnivå då de tävlingarna innefattar många vuxna.

– Om Folkhälsomyndigheten generellt sett tillåter senioridrott så blir det ganska lätt för oss. Samtidigt handlar det fortfarande om att leva upp till vissa andra bitar, det vill säga 50-personersregeln, minimerandet av resor och annat.

– Om inte beskedet är att man helt släpper på 50-personersregeln, och det är det väl ingen som tror, så tror jag att elitserien i speedwayen fortfarande inte kommer att kunna köra i gång. Jag ser det som omöjligt när man i vanliga fall har publiksnitt på strax under 3 000.

Däremot tror han att många av Svemos övriga sporter kan komma i gång om man börjar tillåta tävlingar på seniornivå.

Annons

– När det gäller själva tävlingsutförandet är det väldigt säkra sporter, folk har hjälm med visir och skinnkläder och handskar och allting. Smittspridningen under själva tävlingsmomentet är ganska liten. Om man också kan begränsa smittspridningen utanför själva tävlingsbanan, och det är väl hyggligt lätt skulle jag säga, så tror jag att det öppnar upp för de flesta av våra sporter, specifikt motocross och enduro som utövarmässigt är våra största sporter. Men man får hitta kreativa sätt att se till så att man inte är mer än 50 personer på plats.

– Den stora begränsningen för våra övriga sporter är nog resebegränsningen på max två timmar. Då kan det bli lite svårt att till exempel genomföra ett SM, säger Håkan Leeman. (TT)

TT
Henrik Skiöld/TT
Göran Sundberg/TT
Carl Göransson/TT
Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons