Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Seger mot ryssarna räcker för Sverige i VM

Det deppades en del i Sverige efter den sena poängförlusten mot Belarus. Men beskedet att seger mot ryssarna räcker för att nå VM-kvartsfinal gladde svenskarna.
Handboll • Publicerad 20 januari 2021
Felix Claar i matchen mot Belarus.
Felix Claar i matchen mot Belarus.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Östgöten var en av flera bänkspelare som kom in och ledde uppryckningen efter Sveriges usla start mot Belarus, där Blågult som mest låg under med åtta mål. Det såg ut att räcka hela vägen till landslagets fjärde raka VM-seger, men stannade vid 26–26 efter att Belarus kvitterat i slutsekunderna.

– Sett över 60 minuter är det kanske rättvist, men som det slutar känns det jättetungt att släppa in det sista målet, säger Felix Claar.

Annons

Poängen som Sverige tog mot Belarus kan ändå bli värd massor när mellanrundan i Kairo ska summeras. Som vanligt krävs en hel del matematiska uträkningar när det spelas handbollsmästerskap, men redan nu står det klart att seger i sista matchen mot Ryska handbollsförbundets lag på söndag räcker för att Sverige ska få spela VM-kvartsfinal nästa onsdag.

Det gäller oavsett hur det går i den på papperet tuffare matchen mot Slovenien på fredag. En glad nyhet som Claar fick av TT efter matchen.

– Låter det så känns det ändå bra, fyra poäng (i mellanrundan) trodde jag var det som krävdes, säger han.

"Jättebra"

En annan som gladde sig över den informationen var målvakten Mikael Aggefors, som annars grämde sig över att ha släppt den sena kvitteringen förbi sig.

– Jag är väldigt besviken att jag inte tar det sista skottet. Men om det är så att det räcker med en vinst mot Ryssland är det jättebra, säger han.

En kvartsfinalplats, med största sannolikhet mot Danmark eller Kroatien, skulle vara en stor framgång för det till stora delar oprövade svenska landslaget som kom till Egypten med låga förväntningar på sig.

– Det är kanske ett läge vi i förhand hade velat ta med oss in. Men vi ska absolut försöka knipa fyra poäng till, det ser bra ut och vi har det i våra egna händer, säger Alfred Jönsson.

"Ska vara nöjda"

Jönsson gjorde ett strålande inhopp och sköt sex mål, men insatsen grumlades av att han valde att ta det missade skottet som gav Belarus chansen att kvittera i slutet.

Förbundskapten Glenn Solberg lade ingen som helst skuld på Jönssons axlar.

– Jag fokuserar på det fantastiska han gjorde fram till dess. Vi hade inte varit i den positionen om det inte vore för honom, säger norrmannen.

Annons

– Totalt sett ska vi vara nöjda med en poäng och inte minst sättet som vi kommer tillbaka på.

Fakta: Så når Sverige VM-kvartsfinal

+ Sverige går garanterat vidare och man tar minst tre poäng på de två sista matcherna.

+ Två poäng räcker garanterat om de tas i matchen mot ryssarna.

+ Två poäng mot Slovenien kan också räcka, men då är man beroende av rätt resultat i övriga matcher.

+ I teorin kan det också räcka med en poäng till, men den chansen är mycket liten.

Ställningen i mellanrundan: Sverige 5 poäng, Egypten 4, Slovenien 4, Ryska handbollsförbundets lag 3, Belarus 2, Nordmakedonien 0.

Återstående matcher, fredag: Sverige–Slovenien (20.30), Nordmakedonien–Ryska handbollsförbundets lag, Egypten–Belarus.

Söndag: Sverige–Ryska handbollsförbundets lag (20.30), Belarus–Nordmakedonien, Egypten–Slovenien.

De två bästa lagen går vidare till kvartsfinal.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons