Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skrällpoäng för Skottland i brittiska derbyt

Det blev ett oväntat kryss i kvällens brittiska derby mellan Skottland och England. 0–0 betyder att slutspelshoppet fortfarande lever för bägge lag.
Fotboll • Publicerad 18 juni 2021
Det blev 0–0 mellan Skottland och England.
Det blev 0–0 mellan Skottland och England.Foto: Justin Tallis/AP/TT

Det är världens mest spelade landskamp, rivaliteten mellan England och Skottland vet nästan inga gränser. På läktarna turades klackarna om att sjunga medan regnet öste ner på Wembley. Mer brittiskt kan det knappast bli.

England radade upp chanser i inledningen av första halvlek men ingen av dem hittade nätet. Matchtempot sänktes en aning och Skottland hittade in i matchen. Efter en halvtimmes spel var Stephen O'Donnell nära att ge gästerna ledningen, men Jordan Pickford fick händerna på bollen och räddade.

Jämn match

Annons

Den jämna matchbilden fortsatte och i halvtid stod det alltjämt 0–0.

Den andra halvleken började precis som den första, mycket engelskt bollinnehav. Ytorna blev större men matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka. Englands höga press nötte på de uppenbart tröttare skotska spelarna, men målen uteblev. De 2 500 tillresta skotska supportrarna var inte missnöjda med en mållös match och stod upp och sjöng i bänkraderna på Wembley för att stötta sitt lag hela vägen till 90 plus två minuter.

– Vi hade de stora chanserna. Stundtals höll vi bollen otroligt bra, frustrerade dem och en annan kväll hade vi kanske vunnit. En poäng håller oss vid liv och det är viktigt att hålla fast vid den här känslan, säger Skottlands lagkapten Andy Robertson efter matchen.

"Inte vår bästa match"

Efter matchen var det tydligt vilka vinnarna i den oavgjorda matchen var när samma supportrar jublande viftade med blå flaggor med vita kryss.

– Det var inte vår bästa match. Vi vill vinna gruppen. Det är en poäng – inte vad vi önskade, men vi är ett steg närmare slutspel, säger Harry Kane till ITV.

0–0 betyder att England missar att säkra en plats i åttondelen redan nu, men med fyra poäng är chansen fortfarande stor. Skottland står på en poäng och matchen mot Kroatien på tisdag lär bli en het tillställning, där båda lagen spelar för sin överlevnad i turneringen. England möter Tjeckien samtidigt.

Chansen finns fortfarande att både England och Skottland tar sig vidare, samtidigt som Wales också ser ut att få spela åttondel. Mer brittiskt än så kan det knappast bli.

Fakta: Detta särskiljer lagen

Om två eller fler lag har samma antal poäng när gruppspelet är färdigspelat gäller följande för särskiljning:

+ Flest antal erhållna poäng i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Målskillnad i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Flest gjorda mål i matcher mellan de aktuella lagen.

Om det fortfarande inte går att särskilja lag efter denna modell gäller följande:

+ Målskillnad i alla gruppmatcher.

+ Flest antal gjorda mål i alla gruppmatcher.

+ Flest antal segrar i alla gruppmatcher.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

Om två lag – med samma poäng, samma antal gjorda mål och insläppta mål – spelar mot varandra i den sista gruppspelsmatchen och lagen inte går att skilja åt efter den sista matchen tillgrips straffläggning.

Detta avgör vilka lag som blir de fyra bästa treorna (av sex lag) och därmed går vidare till åttondelsfinal:

+ Flest antal poäng.

+ Bäst målskillnad.

+ Flest antal gjorda mål.

+ Flest antal segrar.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons