Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Biles: "Måste fokusera på min mentala hälsa"

Simone Biles bröt lagtävlingen på grund av medicinska skäl, enligt USA:s gymnastikförbund. I stället vann det ryska laget tävlingen före USA.
Gymnastik • Publicerad 27 juli 2021
Simone Biles gjorde en miss i det inledande hoppmomentet.
Simone Biles gjorde en miss i det inledande hoppmomentet.Foto: Gregory Bull/AP/TT

OS största stjärna kan ha gjort sin sista tävling i Tokyo efter en dramatisk dag i gymnastikhallen.

"Simone har brutit lagtävlingen på grund av medicinska skäl. Hennes status ska bedömas från dag till dag för att se om hon kan ställa upp i kommande tävlingar", skriver USA:s gymnastikförbund i ett uttalande på Twitter.

Annons

Det var i det första momentet i lagfinalen det hände. Storstjärnan Biles, i vanliga fall en av världens bästa i hopp, gjorde en grov miss i landningen och fick ett poängavdrag.

Biles hävdar dock att det inte rör sig om någon skada.

– Ingen skada. Det är bara min stolthet som har tagit lite skada, säger hon enligt Reuters.

Biles lämnade hallen

Biles lämnade sedan gymnastikhallen tillsammans med ledare och återvände en stund senare, iklädd överdragskläder.

24-åringen säger att hon nu kommer att ta det dag för dag och att hon vill fokusera på sin mentala hälsa.

– Vi måste skydda oss psykiskt och fysiskt och inte bara gå ut och göra det världen vill att vi ska göra, säger hon och utvecklar:

– Jag litar inte på mig själv lika mycket längre... kanske är det att jag blir äldre. Det var några dagar där alla skriver till dig på Twitter och du känner hela världens tyngd över dig. Vi är inte bara idrottare utan i slutet av dagen är vi människor och ibland måste man ta ett steg tillbaka.

USA fick kasta in en reserv för att slutföra tävlingen. Trots det kommer Biles att få en medalj. För det blev ett silver till USA, efter det ryska laget som vann tävlingen. Storbritannien tog bronset.

Det är en stor besvikelse för USA som tog guld i lagtävlingen i OS i Rio 2016 och London 2012.

Kampen mellan USA och Ryssland om den prestigefyllda lagtiteln i gymnastik är en av de allra mest emotsedda tävlingarna i hela OS – internationellt sett. Det är första gången ett ryskt lag vinner lagtävlingen i OS sedan 1992.

Sportens centralfigur

Annons

Simone Biles tog fyra guld vid senaste OS i Rio de Janeiro och 24-åringen från Texas är en av OS största fixstjärnor som varit sportens centralfigur i flera år, med sammanlagt 30 medaljer i VM- och OS-sammanhang. Men hennes prestationer hittills i Tokyo har väckt frågor om hennes form.

Hon kvalade in till alla fyra grenfinaler och mångkampen, men gjorde en okaraktäristisk miss i fristående och var nära att hamna utanför finalen i barr.

Nu återstår det alltså att se om hon kan ställa upp i grenfinalerna som avgörs söndag till tisdag.

Gymnastikens lagfinal i OS består av fyra moment, förutom hopp även barr, bom och fristående.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons