Sverige föll mot Spanien: "Otroligt stolt"

Sverige hade inte en chans mot Spanien i basket-EM.
Regerande mästaren vann med klara 76–55 – men svenskorna tar med sig en stark andra halvlek till sista gruppspelsmatchen.
Basket • Publicerad 18 juni 2021
Frida Eldebrink stod för åtta poäng mot Spanien – men Sverige förlorade klart.
Frida Eldebrink stod för åtta poäng mot Spanien – men Sverige förlorade klart.Foto: Anders Wiklund/TT

Spanien körde över Blågult under första halvlek och gick in i pausvilan med en ledning på 30 poäng (47–17), men svenskorna lyfte sig och putsade siffrorna under sista 20 minuterna. Segermarginalen landade slutligen på 21 poäng.

– Spanien är ett väldigt, väldigt bra lag. Självklart är jag missnöjd med min egen och lagets insats i första halvlek, men jag tycker att vi gör en väldigt bra andra halvlek, säger Frida Eldebrink.

Sverige hade vind i ryggen efter den viktiga segern mot Slovakien (74–57) under torsdagen men någon skräll mot Spanien, rankade trea i världen, blev det inte.

Spanjorskorna var fokuserade och revanschsugna efter premiärförlusten mot Belarus och Sverige kunde inte stå emot stormen – redan efter första perioden stod det 21–9 till Spanien på hemmaplan i Valencia och överkörningen fortsatte under hela första halvlek.

"Otroligt stolt"

Tvillingarna Frida och Elin Eldebrink spelade en nyckelroll i den första matchen, men Spanien hade gjort sin läxa och stängde av duon på ett effektivt sätt.

– Vi visste att det skulle bli lite så att både jag och Elin skulle få hård markering eftersom mycket går genom oss i anfall, säger Frida Eldebrink.

I andra halvlek blev det något av en scenförändring när Sverige lyckades stänga igen bättre defensivt samtidigt som framförallt Frida Eldebrink, Ellen Nyström och Nathalie Fontaine blev farligare i offensiv riktning. Det gjorde att Sverige trots allt vann andra halvlek (38–29) och höll nere siffrorna.

– Att vi vågar och att alla spelar med självförtroende, det är det viktigaste från andra halvlek, säger Frida Eldebrink.

– Jag är otroligt stolt över tjejerna att vi vinner andra halvlek mot Spanien, det får vi ta med oss.

"Annan matchbild"

Efter att Slovakien överraskande besegrat Belarus tidigare under fredagen har grupp A förvandlats till ett riktigt getingbo. Samtliga lag har vunnit och förlorat en match vardera och står på tre poäng. Gruppvinnaren går direkt till kvartsfinal, medan tvåan och trean får spela åttondelsfinal.

Den sista gruppspelsmatchen mot Belarus kan således bli avgörande för svensk del. Men även vid förlust har Blågult chans att ta sig vidare. Om Spanien samtidigt slår Slovakien plockar Sverige tredjeplatsen i kraft av bättre inbördes möten mot slovakiskorna.

– Det blir en jättetuff match, men det blir en annan matchbild, kanske lite mer likt den mot Slovakien, säger Eldebrink.

Fakta: Så går basket-EM vidare

20 juni: Sverige-Belarus

Övriga grupper: Grupp B: Montenegro, Serbien, Italien och Grekland (Valencia). Grupp C: Bosnien-Hercegovina, Slovenien, Turkiet, Belgien (Strasbourg). Grupp D: Frankrike, Ryssland, Tjeckien, Kroatien (Strasbourg).

Gruppvinnaren går vidare direkt till kvartsfinal, medan tvåan och trean går till åttondelsfinal.

Sveriges trupp: Binta Drammeh, Elin Eldebrink, Frida Eldebrink, Matilda Ekh, Nathalie Fontaine, Paulina Hersler, Emma Johansson, Klara Lundquist, Kalis Loyd, Allis Nyström, Ellen Nyström, Stephanie Visscher.