Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bekräftat: Manchester City hoppar av superligan

Manchester City hoppar av den hårt kritiserade europeiska superligan.
Chelsea uppges vara på väg att göra samma sak.
Fotboll • Publicerad 20 april 2021
Chelsea uppges dra sig ur superligan. Mängder med fans protesterade utanför Stramford Bridge inför kvällens match mot Brighton.
Chelsea uppges dra sig ur superligan. Mängder med fans protesterade utanför Stramford Bridge inför kvällens match mot Brighton.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Kort efter Johnsons uttalande kom Manchester City med bekräftelsen att klubben inte går vidare med planerna på att ansluta sig till superligan.

BBC hävdade tidigt på tisdagskvällen att Chelsea officiellt kommer att meddela att klubben drar sig ur planerna på att ingå i den europeiska superligan, ESL.

Annons

Enligt BBC förbereder Chelsas ägare, ryssen Roman Abramovitj, dokumentationen som krävs för att dra sig ur.

Ett tusental supportrar protesterade under kvällen utanför hemmaarenan Stamford Bridge mot att klubben ingår i den grupp om tolv fotbollsklubbar som vill bryta sig loss och bilda superligan.

Kort efter BBC:s uppgifter gick tidningen The Sun ut med att även Manchester City hoppar av det kritiserade projektet – något klubben bekräftade på sin hemsida några timmar senare.

Båda klubbarna är i semifinal i Champions League och Uefa har hotat med att slänga ut dem redan ur årets turnering om de ansluter till ESL.

Ceferin berömmer

Uefas ordförande Aleksander Ceferin var snabb att berömma Manchester City.

"De har visat stor intelligens när de lyssnar på de många röster – framför allt sina fans – som har pekat på de viktiga fördelarna som det nuvarande systemet har för hela den europeiska fotbollen".

Om både Chelsea – som spelade 0–0 mot Brighton i Premier League – och Manchester City hoppar av är Liverpool, Manchester United, Tottenham och Arsenal de fyra kvarvarande engelska klubbarna i utbrytarligan.

– Jag hoppas att de andra klubbarna följer efter, säger premiärminister Johnson.

Henderson tar ställning

Får Liverpools spelare som de vill blir det inget spel i superligan. Lagkaptenen Jordan Henderson kom under kvällen med ett skarpt avståndstagande på Twitter.

"Vi gillar det inte och vi vill inte att det händer. Det är vår gemensamma hållning. Vårt engagemang för den här fotbollsklubben och dess anhängare är absolut och ovillkorligt", skrev Henderson och hans inlägg delades av flera andra spelare.

Annons

Uppgifter cirkulerar också om att Atlético Madrid och Barcelona fått kalla fötter och överväger att skrota planerna på att ingå i superligan.

Real Madrid, Inter, Milan och Juventus är de övriga fyra klubbar som anslutit sig till ESL.

Bayern München och Borussia Dortmund har tagit klart avstånd från planerna och även Paris Saint-Germain har valt att stå utanför.

Woodward slutar

Kritiken har varit massiv mot storklubbarnas strävan att bilda en exklusiv, stängd liga.

Det cirkulerar uppgifter om att övriga klubbar kallat till ett krismöte för att diskuterar hur man ska gå vidare efter beskeden från Manchester City och Chelsea.

Manchester United bekräftade under kvällen medieuppgifter att klubbens hårt kritiserade vd Ed Woodward avgår i slutet av det här året.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons