Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Utsatta NHL-spelaren träder fram

För elva år sedan förgrep sig Chicago Blackhawks videocoach Brad Aldrich på en 20-årig spelare. Inte förrän nu, när en utredning om skandalen gjorts, träder spelaren fram.
Ishockey • Publicerad 28 oktober 2021
Kyle Beach spelade sju matcher med HV71 2013. Nu berättar han om övergreppen av en tränare i Chicago. Arkivbild.
Kyle Beach spelade sju matcher med HV71 2013. Nu berättar han om övergreppen av en tränare i Chicago. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon / TT

I en känslosam intervju i tv-kanalen TSN berättar Beach om hur hans liv och hockeykarriär förstördes av Aldrich 2010.

– Jag var rädd, min karriär var hotad, jag kände mig ensam och hade ingen att vända mig till, säger Beach.

Annons

När han till slut berättade om övergreppen beslutade lagledningen att vänta med att ta itu med frågan tills efter Stanley Cup-slutspelet, som Chicago vann.

– Att få se honom (Aldrich) i paraden och hålla i pokalen och till och med ta den med till en skola för att visa upp för barnen, när lagledningen visste vad han gjort mot mig, det gjorde mig illamående. Som att han hade rätt och jag hade fel.

Beach säger också att NHL-lagets mentala rådgivare också sagt åt honom att det var hans fel genom att försätta sig i situationen.

Beach fick aldrig den NHL-karriär som han drömt om. Det blev i stället spel i bland annat AHL, i Österrike och de senaste åren i tyska tredjeligan. Beach gjorde även sju matcher i HV71 under hösten 2013.

Han bedövade sig med alkohol och droger för att förtränga minnena.

– Jag gjorde vad jag kunde för att överleva och förträngde det som hänt. Min karriär var satt på spel. Det är först nu som läkningsprocessen börjat, säger Beach.

Inte förrän i våras berättade Beach sin historia, men anonymt. Det ledde till en utredning som lades fram i tisdags. Den gjorde att Chicagos general manager Stan Bowman, en av dem som kände till övergreppen men inte agerade, avgick.

– Det var mycket känslor, jag grät, jag log och grät lite till, säger Beach om hur han kände det när rapporten lades fram.

Beach säger att lagets dåvarande tränare Joel Quenneville garanterat kände till händelsen. Quenneville, som numera är tränare för Florida Panthers, har kallats till ett möte med NHL:s kommissionär Gary Bettman under torsdagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons