GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Giftigt vatten hissas upp till HD

Dag efter dag drack 5 000 invånare i Blekinge ett förorenat dricksvatten. Nu kommer PFAS-skandalen att hissas upp till Högsta domstolen, som ska avgöra om vatten är en produkt. - Allt känns hopplöst. Ingen vill ta ansvar, säger Kallingebon Annika Lilja.(TT)
Publicerad 28 maj 2017

Annika Lilja, 38, sätter glaset under kranen och fyller det med dricksvatten. Hon minns tydligt måndagen den 16 december 2013. Då fick hon och runt 5 000 andra invånare i Kallinge och Ronneby beskedet att deras dricksvatten var förorenat med den numera förbjudna kemikalien PFAS.

””
””

Kommer från övningsplats på F17

Bara ett par kilometer från Annika Liljas lägenhet i centrala Kallinge ligger källan till att Brantafors vattenverk pumpat ut förorenat vatten. Från en brandövningsplats på flygflottiljen F17 har brandskum med kemikalier sipprat ned i grundvattnet och vattentäkten. Hur länge vattnet har varit förorenat vet ingen, men det aktuella skummet ska ha använts åren 1985-2003.

””

Situationen i Blekinge saknar motstycke i Sverige.

””

I USA har kemiföretaget Dupont nyligen dömts att betala motsvarande sex miljarder kronor till 3 500 personer som drabbats av att företaget förorenat dricksvatten med ämnet PFOA i delstaterna Ohio och West Virginia. Studier på tiotusentals drabbade i området har visat på en ökad risk för exempelvis flera cancersjukdomar, sköldkörtelsjukdomar och tarmsjukdomen ulcerös kolit.

"Vill att någon tar ansvar"

Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret för att vattnet förorenats i Kallinge och Blekinge, men säger sig inte ha känt till riskerna med brandskummet. Runt 170 personer har i stället stämt det kommunala vatten- och avloppsföretaget Ronneby Miljö och Teknik (Miljöteknik) eftersom det är kommunen som levererat det förorenade vattnet.

””

Miljöteknik anser att föreningens krav om skadeståndsansvar ska prövas enligt lagen om allmänna vattentjänster. PFAS-föreningen anser att det är produktansvarslagen som ska tillämpas.

””

Är vatten en produkt?

Parterna ska träffas i Blekinge tingsrätt den 15 juni och båda sidor vill att frågan om vilken lag som ska tillämpas ska skickas direkt upp till Högsta domstolen för ett snabbt avgörande. Om HD anser att vatten inte är en produkt kommer föreningen antagligen att lägga ner rättsprocessen.

””

TT