1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tecken på vatten på Mars

Det finns många strimmor av hopp om vatten på Mars. Nya rön tyder på att de mörka figurerna på planetens sluttningar beror på vattenaktiviteter. Formationerna, eller strimmorna som forskarna kallar dem, är karaktäristiska för Mars yta. Orsaken till varför de uppstår är omdebatterad.(TT)
Publicerad 10 september 2017

Formationerna, eller strimmorna som forskarna kallar dem, är karaktäristiska för Mars yta. Orsaken till varför de uppstår är omdebatterad. Hittills har den förhärskande förklaringen varit någon form av torr process som till exempel laviner av damm.

Nu för forskare i atmosfärvetenskap vid Luleå tekniska universitet fram en ny teori - som är allt annat än torr.

Tack vare högupplösta bilder från Marsytan och data från instrument på Mars Reconnaissance Orbiter från amerikanska rymdstyrelsen Nasa, drar forskarna andra slutsatser om strimmorna.

Finns överallt

””

Genom att undersöka geofysiska och geokemiska parametrar, till exempel om metaller, och hur klorsalter kan reagera och ta upp vatten, ser forskarna ett samband med strimmorna i dammiga sluttningar: De kan bero på saltlösningar som rinner.

””

Måste stämma

Vid viss temperatur och fuktighet kan salterna absorbera vattenånga från atmosfären (en process kallad delikvescens) och bilda mycket koncentrerade lösningar eller saltlösningar.

””

Nästa steg är att undersöka analoga platser på jorden, som finns på mycket kalla och torra ställen i Himalaya, Anderna och Island.

””

TT