Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kan bli ny häktningsförhandling mot affärsmannen

Målsägarna i härvan kring den 29-årige affärsmannen i Blekinge är nu så många att det sannolikt krävs en ny häktningsförhandling för att kunna fördela ut dem över fler målsägarbiträden.
Blekinge • Publicerad 14 december 2017
Den blekingske affärsmannen ”affärsidé” har utvecklats till den mest omfattande bedrägerihärvan i landet.
Den blekingske affärsmannen ”affärsidé” har utvecklats till den mest omfattande bedrägerihärvan i landet.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Som Sydöstran berättat tidigare har Hundraoffersvallen redan sprängts, men eftersom brottsmisstanken vid den första häktningsförhandlingen, då 29-åringen ännu var på fri fot, stannade vid misstänkt grova bedrägerier i 47 fall överväger nu åklagaren, enligt uppgift, att begära en ny förhandling; avseende fler offer, en ytterligare stärkt brottsmisstanke och möjligen också en reglering av kvarstadsbeloppet.

Det är dock oklart om det kunnat säkras ytterligare värden.

Annons

Samtidigt kommer fler målsägarbiträden att förordnas; bland andra Karlskronaadvokaten Torgny Palm.

– Även om vi blir ett antal kommer vi självklart att samarbeta, säger Jönköpingsadvokaten Lars Sundin – som själv just lyckats övertala några av de berörda bankerna att hålla inne sina återbetalningskrav mot flera av målsägarna, som annars hotats av indrivning.

– Möjligen kommer det polisanmälningar mot 29-åringen också från bankerna och kreditinstituten framöver, gissar Lars Sundin.

– Det är ju egentligen också dem han för egen kraft och penna fört bakom ljuset med sina spridda låneansökningar, och som varit källan och målet. Anmälarna har i praktiken bara varit medlen och verktygen, fortsätter han.

Det kan också vara en av anledningarna till den givna respiten. Bankerna avvaktar de närmaste månadernas händelseutveckling i utredningen. Det kan också uppstå en situation med framtida civilprocesser m e l l a n målsägarna och bankerna.

Vad gäller 29-åringen själv är han kvar i Marocko, fortsatt häktad. Hans inställning till anklagelserna har inte förändrats. Hur lång tid det kan ta innan han lämnas ut till Sverige, eller återfår friheten, vågar ingen gissa i nuläget. Han uppges dock inte ha någon gräddfil på häktet, och hans försvarare har tidigare berättat att han delar cell med tio andra.

I Sverige pusslar polisen enligt uppgift vidare inte bara kring 29-åringens pyramidspelsupplagda ”affärsprojekt”, och sprängningen av en av hans lyxbilar – även personer som stått honom nära under den aktuella perioden synas, och det finns misstankar om allt från narkotika- och dopningsbrott till förskingring och penningtvätt.

Allt fler ställer sig också frågan hur den interna säkerhetskontrollen fungerat på den bank där 29-åringen samlat åtminstone en del av de pengar som flödat in i ”projektet”; mångmiljonbelopp har strömmat in utan att banken larmat om misstänkt penningtvätt.

Polisen passar tills vidare på den frågan.

Björn MogreenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons