Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hamnarbetarna redo för strejk: ”Inga orimliga krav”

En majoritet av hamnarbetarna i Karlshamns hamn gör sig redo för strejk. Avdelningsordföranden Hans Håkansson menar att man från fackligt håll inte ställer några orimliga krav. Vid 17-tiden meddelades att hamnarbetarnas fack avvisat medlarnas bud.
Karlshamn • Publicerad 22 januari 2019 • Uppdaterad 23 januari 2019
Hamnarbetarna i  Stillerydshamnen går ut i strejk i morgon om medlingarna ger resultat.
Hamnarbetarna i Stillerydshamnen går ut i strejk i morgon om medlingarna ger resultat.Foto: Gunnel Persson

Det är den gamla konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar som åter trappats upp. Arbetsgivarna antog förra våren en ny praxis att helt utestänga Hamnarbetarförbundet från förhandlingar och endast förhandla med Transport.

– Man har tagit väck alla våra rättigheter. Vi får inte längre ha egna skyddsombud och får inte ha facklig tid. Transport har däremot en som jobbar fackligt på heltid för max tio medlemmar, säger Hans Håkansson som är ordförande för Hamnarbetsförbundets avdelning 121 i Karlshamn.

Annons

Han berättar att förbundet har 80 medlemmar i Karlshamn. Medlemmarna är nu inställda på strejk om medlingarna inte gett resultat senast onsdag morgon. Förbundet har varslat om två timmars strejk per dag under onsdag, torsdag respektive fredag.

Hans Håkansson tycker att stridsåtgärderna är berättigade.

– Det är inga orimliga krav vi ställer.

Under tisdagseftermiddagen uppger TT att hamnarbetarförbundet nobbar budet från medlarna, samtidigt som arbetsgivarparten Sveriges Hamnar säger ja. Just nu talar mycket för att den varslade konflikten i flera av Sveriges hamnar därmed bryter ut imorgon onsdag.

Arbetsgivarsidan har svarat med varsel om lockout, vilket innebär att förbundets medlemmar utestängs från arbetsplatsen från halv tio på förmiddagen fram till midnatt under onsdagen och torsdagen. Under fredagen gäller lockouten från klockan 13 fram till midnatt.

Från Sveriges hamnar menar man att Hamnarbetarförbundet under sin historia utmanat den rådande ordningen och genom sina konflikthot gått till ”attack på hela den svenska arbetsmarknadsmodellen”. Man pekar också på att Transport organiserar flest hamnarbetare i Sverige. I Karlshamn är det dock fler som är anslutna till Hamnarbetarförbundet.

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons