Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Simhall i Sölvesborg eller trombolys i Karlshamn?

Moderaterna och Sverigedemokraterna har tillsammans röstat för att utreda stängning av trombolysuppdraget i Karlshamn.
Publicerad 29 april 2019 • Uppdaterad 1 maj 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trombolysbehandlingen kan komma att läggas ner i Karlshamn.
Trombolysbehandlingen kan komma att läggas ner i Karlshamn.Foto: Gunnel Persson

Trombolys är en behandling som sätts in för att lösa blodproppar i hjärnan. Att patienten får behandling snabbt är mycket viktigt.

Samtidigt driver samma partier i Sölvesborg att Region Blekinge ska betala för simhallen i kommunen. Det innebär att den besparing som görs genom stängning av trombolysuppdraget äts upp av den nya kostnaden för simhallen. Är det då inte bättre att behålla trombolysen som är en livsavgörande behandling som kanske kommer att drabba dig eller mig eller någon av våra nära och kära?

Annons

Trombolysbehandlingen i Karlshamn är en välfungerande verksamhet. Lagen säger att vid strokemisstanke ska man köra till närmsta sjukhus. Man har tills alldeles nyss behandlat patienter som haft strokesymtom inom fyra och en halv timme men det har nu ändrats till 24 timmar. Det innebär att fler får chans till att klara av sin stroke om de får behandling i tid. Detta innebär också att fler patienter blir aktuella för behandlingen.

Klarar man av det om man endast ger behandlingen i Karlskrona. Dessutom kommer västblekingarna att då åka till Karlskrona för att kanske få åka tillbaka förbi Karlshamn igen och vidare till Lund. Hur mycket tid och hjärnceller kommer inte då att gå förlorade.

Om man stänger ner trombolysbehandlingen i Karlshamn kommer fler att få åka till Kristianstad. Det kommer då att bli mycket dyrare för Region Blekinge. Har Kristianstad kapacitet att ta emot fler patienter från Blekinge?

Att öppna en närakut i Karlshamn och stänga en livsavgörande verksamhet som trombolysbehandlingen på samma sjukhus är ju mycket motsägelsefullt.

En annan aspekt på trombolysuppdraget är vårdpersonalens långa erfarenhet och stolthet för sitt uppdrag. En konsekvens kan bli att personal säger upp sig, och sjukhuset dräneras på kompetent personal.

Marie Bengtsson (S)

Ledamot hälso-och sjukvårdsnämnden

Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons