Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åtta års fängelse för mordförsök på nattklubb

Under ett bråk på ett uteställe blev en man svårt skadad. Nu döms gärningsmannen till ett långt fängelsestraff.
Karlskrona • Publicerad 5 april 2018 • Uppdaterad 6 april 2018
Foto: Brennan Linsley

Den 21 januari knivhögg den 21-årige mannen en krogbesökare i halsen.

Det inträffade på Statt i Karlskrona och det var bara på grund av tillfälliga omständigheter som mannen inte blev bragd om livet.

Annons

Det finns enligt åtalet flera vittnesuppgifter som styrker knivattacken och 21-åringen erkänner sitt agerande men nekar till brott.

Mannen som utsattes för mordförsöket har berättat att han stod i kön för att hämta sin jacka när det blev stökigt. Plötsligt fick han ett slag mot halsen. Han förstod först inte att han blivit knivhuggen. I förhör berättar han hur han blev varm i kroppen och han blev chockad av händelsen.

I samma veva blev gärningsmannen dragen i marken av en vakt samtidigt som han skrek ”Jag ska dödad dig”. Det var då folk runt omkring noterade att den knivhuggne mannen blödde. Han kände på halsen med handen, som blev röd av blod.

Han blev körd till sjukhus med ambulans där såret fick sys. Efter 13 timmar flyttades han till Lund för en operation. Förutom knivsåret fick han en fraktur på en halskota.

Gärningsmannen berättar i förhör att det inte var meningen att han skulle ha en kniv med sig den kvällen. Han brukar använda sig av en så kallad fidget spinner som han kan pilla med för att lugna ner sig, säger han under förhöret. Just den kvällen var han hos sin bror och hittade inte sin fidget spinner. Däremot hittade han en fällkniv som han tog istället.

Kniven, med ett cirka 8 centimeter långt blad, behöll han i fickan under kvällen. Han beskriver hur han var orolig under kvällen och att det var svårt att slappna av. När det blev dags att röra sig hemåt såg han hur hans sällskap hamnade i bråk med några andra killar.

Då, berättar 21-åringen, fick han tunnelseende. Han tänkte att de båda killarna kanske hade vapen på sig.

Han tog fram sin kniv och tänkte ”ge X ett ärr på kinden genom att rispa honom genom en rörelse uppifrån och ned”. Han gick snabbt mot en av killarna, men snubblade till och tappade balansen. Det slutade med att kniven gick in halsen på mannen, säger 21-åringen.

Två poliser som befann sig på platsen berättar att 21-åringen, utan att ha blivit tillfrågad, erkände ett dråpförsök och fortsatte berätta om händelsen i polisbilen.

Tingsrätten menar att det inte handlar om något dråpförsök. Baserat på vittnesuppgifter anser rätten att det är bevisat att hugget var riktat mot halsen. Några bevis för att 21-åringen snubblade finns det inte. Eftersom knivhugget kunde ha kostat den målsägande mannen livet bedöms det handla om ett mordförsök.

Annons

21-åringen förekommer sedan tidigare i belastningsregistret, bland annat dömd för vårdslöshet i trafik, rattfylleri, stöld och två fall av rån.

Blekinge tingsrätt dömer mannen till åtta års fängelse.

Han ska även betala ett skadestånd på totalt 154 086 kronor till den knivhuggne mannen.

Han döms även för misshandel som ägt rum på en skola i Ronneby i slutet av december förra året.

Domen kan överklagas.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons