Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny BTH-forskning med människan i centrum

Blekinge tekniska högskola har blivit beviljade att bedriva ett nytt forskningsprojekt som de kallar ViaTecH. Forskningen ska utveckla visuella och interaktiva system där människan och upplevelsen är i fokus.
Karlskrona • Publicerad 28 december 2017
Virtuell verklighet (VR) är en datorgenererad skenvärld som användaren upplever sig vara i och agerar i.
Virtuell verklighet (VR) är en datorgenererad skenvärld som användaren upplever sig vara i och agerar i.Foto: Mattias Mattisson

Forskningsprojektet, som påbörjades i oktober, har fått en totalbudget på cirka 30 miljoner kronor och ska pågå i fyra år. Kostnaden delas av KK-stiftelsen (stiftelsen för kunskap- och kompetensutveckling), fyra engagerade företag och BTH som alla står för en tredjedel var.

– Vi är med i en ny era av fördjupande upplevelser som syftar till att förbättra vardagen, ge nya sätt på hur människor kommunicerar med varandra och göra dessa erfarenheter mer realistiska, engagerande och tillfredsställande, säger Veronica Sundstedt, projektägare vid BTH.

Annons

I forskningen används bland annat VR-glasögon och eyetracking som visuella och interaktiva system. Flera företag är intresserade av den här sortens applikationer och system och användningsområdena kommer vara breda. Bland företagen finns Ericsson Research som menar att forskningsprojektet ViaTecH har stor relevans för företaget.

– Ericsson har stort intresse i visuella och interaktiva system, som i framtiden kommer att användas över 5G-nätverk, säger Jörgen Gustafsson, forskningsledare inom Ericssson Research, i ett pressmeddelande.

För att man ska kunna göra framsteg inom visuella och interaktiva applikationer är det viktigt att ta hänsyn till människan i utvecklingen. Det planerar BTH att göra i ViaTecH-projektet.

– Det är viktigt att användaren upplever en hög kvalitet och en fördjupad upplevelse, säger Veronica Sundstedt.

– Vår förhoppning är att detta ska leda till ett utökat samarbete framöver där fler partners är involverade och där vi utvecklar våra nätverk både regionalt, nationellt och internationellt vilket kommer att gynna forskningsområdet i framtiden.

Agnethe AlmSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons