Sommarens kelgrisar dumpas på hösten

BLEKINGE Artikeln publicerades
Carin Gylling och Kerttu Bolkolcu med övergivna kattungarna Prime och Bastian.  Just nu kan Lilla Holje Djurhem inte ta emot nya katter eftersom man drabbats av ett fall av misstänkt ringorm och måste invänta labbsvar.
Foto:privat
Carin Gylling och Kerttu Bolkolcu med övergivna kattungarna Prime och Bastian. Just nu kan Lilla Holje Djurhem inte ta emot nya katter eftersom man drabbats av ett fall av misstänkt ringorm och måste invänta labbsvar.

När sommargästerna åker hem lämnas sommarens kelgrisar kvar att möta ett grymt öde i form av svält och köld.

– Antalet övergivna katter ökar för varje år, säger Kerttu Bolkolcu som är anställd på Lilla Holjes Djurhem i Olofström. Efter misstänkt fall av ringorm har verksamheten tvingats stänga för nya katter i väntan på labbsvar. Men på plats finns redan sedan tidigare 24 omhändertagna kattungar och elva vuxna katter.

– Samtliga kattungar är tingade utom en.

Sedan förra året är det lag på att den som hittar en misstänkt övergiven katt ska anmäla det till polisen. Detta för att polisen i samarbete med exempelvis de ideella djurorganisationerna ska kunna försöka lokalisera en eventuell ägare. Man jämför bland annat med polisens register över anmälda försvunna katter.

För det händer att oroliga kattägare kan återförenas med sitt husdjur tack vare dessa rutiner. För djurvänner kan vissa personers behandling av katter te sig fullständigt obegripligt grymt.

– En del ser katter som en leksak som man roar sig med på semestern men sedan lämnar kvar när det är dags att åka hem. Vi har ännu värre exempel, kattungar som stoppas i påsar och dumpas från bilar, säger Kerttu Bolkolcu.

Att upphittade katter är både svaga och sjuka hör till vanligheten. På djurhemmet i Holje låter man en veterinär avgöra om en katt är så sjuk och medtagen att den inte kommer att återhämta sig och därför bör avlivas.

Kattkommando Syds Birgitta Carlsson i Rödeby har lite annan uppfattning.

– Vi har som policy att aldrig avliva en katt om den inte är i extremt dålig kondition. Jag menar också att sommarkatter är ett mindre problem än alla de katter, exempelvis gårdskatter på landet, som inte kastreras. Det resulterar i ett stort antal nya ungar. Vi kastrerar alla katter vi får i vår vård.

Just nu håller Kattkommando Syd på med ett fall med en katt som påträffats av en kvinna som var ute i skogen och plockade lingon i Fur.

– Det är en ungkatt som sannolikt är en tamkatt från början. Dock har vi inte lyckats fånga in den ännu, men ska göra ett nytt försök nu ikväll (fredag).

Ungkatten är som många hittekatter utmärglad och tycks dessutom skadad i ryggen. Om djurvännerna lyckas fånga in djuret kommet det att tas till veterinär och få vård innan det är dags att försöka hitta ett stödhem.

FAKTA

Sommarkatter

Varje höst lämnas tusentals katter att frysa eller svälta ihjäl.

När de påträffas lider de ofta av uttorkning, bakteriesjukdomar och skelettskador. Kontakter i Blekinge: Lilla Holje Djurhem: 0733747172, Kattungeakuten i Karlskrona: 0722041668, Kattkommando Syd: 0704129068

Visa mer...