Ätstörningar blev starten för en ny film

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Sofia Frennesson från Istudios Visuals, Sandra Fredriksson som ska spela Alex i filmen, Viktor Johansson från Istudios Visuals, Sebastian Chavez från Ung Styrka och Sandra Penzo som startade hela projektet börjar om bara några dagar spela in de första scenerna till filmen som ska handla om psykisk ohälsa. 2 bilder
Foto:Mattias Mattisson
Sofia Frennesson från Istudios Visuals, Sandra Fredriksson som ska spela Alex i filmen, Viktor Johansson från Istudios Visuals, Sebastian Chavez från Ung Styrka och Sandra Penzo som startade hela projektet börjar om bara några dagar spela in de första scenerna till filmen som ska handla om psykisk ohälsa.

När Sandra Penzo drabbades av psykisk ohälsa bestämde hon sig för att hon ville hjälpa andra i samma situation. Nu har hon en ny kortfilm på gång.

För ungefär en månad sedan svimmade Sandra Penzo. Hon hade gått ner mycket i vikt och drabbats av ätstörningar, utan att själv vara medveten om det. Men avsvimmandet blev också ett uppvaknande. Nu kämpar hon för att bli frisk och en del i det är att jobba med kortfilmen Wonderful days som börjar spelas in 15 oktober.

– Den handlar om Noomi som lever med fyra helveten. Hon har ätstörningar, tvångstankar, panikångest och existentiella kriser. Noomi bygger på mig själv men jag har också intervjuat andra människor som lider av psykisk ohälsa och fått inspiration från dem, säger Sandra Penzo.

Hon fick snabbt med sig ett helt gäng som nu arbetar med filmen ideellt. Sandra Fredriksson ska spela Noomis flickvän Alex.

– När jag drabbades av psykisk ohälsa vågade jag inte prata om det för det kändes pinsamt, säger hon.

Genom att nå ut med filmen hoppas man att det ska bli mindre tabu att prata om psykiska sjukdomar.

I maj ska filmen vara klar och då är tanken att den ska tävla på olika filmfestivaler både i Sverige och utomlands. Efter det ska den visas på Centrumbiografen i Ronneby men också på många andra platser.

– Vi vill att man ska använda filmen i utbildningssyfte på skolor och inom vården. Vi hoppas att vi ska kunna hjälpa andra med psykisk ohälsa och få dem som själva inte drabbats att förstå hur det är. Vi kommer inte att försköna någonting utan visa det värsta av det värsta, säger Sandra Penzo.