Chefsåklagaren yrkar på 14 års fängelse

Blekinge Artikeln publicerades

I dag var den fjärde och sista dagen för rättegången om mordet på Peter Ivarsson, 23, från Karlskrona, som först var försvunnen i en månad i slutet av förra sommaren, och sedan hittades död i en sjö.

Chefsåklagare Pernilla Åström yrkar på 14 års fängelse för den 27-årige man som misstänks ha mördat sin barndomsvän.

Rättegången startat klockan 8:00 med ett expertvittnet från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, men den blev försenad med drygt en timme. Nedan kan du läsa rapporteringen från rättegången under förmiddagen av vår reporter på plats.

12:48Nu har experten från SKL varit med och han pratade mest om DNA-analyserna. Dels från den brunn där man misstänker att Ivarssons kropp legat samt en pressening och livremmen som ska vara mordvapnet. Angående brunnen så har den analyserats med tops för att hitta DNA, utan att lyckas. Det är inte alls konstigt menar experten, eftersom det är så pass mycket bakterier i en sådan miljö att DNA inte överlever länge. Detsamma gäller presseningen.

På 27-åringens livrem, som man misstänker att Peter Ivarsson blev strypt med, fann man inte heller några spår av DNA. Det fanns inte heller några spår av 27-åringens DNA, trots att det var hans skärp. Han har också använt livremmen efter det eventuella mordet, så det fanns inga möjligheter att Ivarssons DNA skulle funnits kvar.

11:14Experten från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL som skulle vittnat imorse kommer att vara med strax efter klockan 12 istället. När rättegången blev försenad kunde han inte då han hade ett seminarium, men han viker lite av sin lunch åt att vara med via telefon. Efter det tar även rätten lunch innan det är dags för slutpläderingarna.

10:38Efter en dryg timmes försening startade vittnesförhören, och först ut var rättsläkaren. Som det tidigare varit känt, så sa han att Peter Ivarssons dödsorsak inte går att fastslå, men att det är orimligt att tro att han dött en naturlig död. Detta med tanke på att han var frisk och hittades i en sjö. Det finns också vissa tecken som tyder på yttre våld.

Han berättade att en person, som blir förvånad och chockad, kan bli medvetslös på sex till tio sekunder om någon försöker strypa personen. Det är ganska vanligt och då finns det inte heller några så kallade avvärjningsskador.

Efter det vittnade den före detta kriminalkommisarien Jan Olsson, som 27-åringen kallat som expertvittne. Han var kritiskt mot, som han ansåg, en rad brister i förundersökningen. Läs mer om Jan Olsson

Han saknade information på hur man hade undersökt till exempel några av bilarna, bogserlinan och en båt. Det visade sig att många av dessa föremål var undersökta, men utan att man hittade några spår. Han var också kritisk mot spårhundarns tillförlitlighet, och jämförde med fallet Thomas Quick, där spårhundar markerade på platser som i efterhand skulle visa sig felaktiga.

En annan punkt var att golven inte var tillräckligt undersökta, men det förklarades med att det varit mycket folk där under mellantiden. Det vill säga tiden mellan försvinnandet och tills man man förstod att det också var den förmodade brottsplatsen.

08:38Rättegången är just nu cirka 40 minuter försenad eftersom man inväntar polis för att kunna genomföra säkerhetskontrollerna på de som ska in i rättssalen. Det är svårt att säga exakt när det kör igång men räkna med uppemot en timmes försening, tror reporter Björn Mogreen.