Dramatisk dragkamp om 300 jobb i länet

Blekinge Artikeln publicerades

Flextronics med drygt 300 anställda i Karlskrona är på väg att flytta från kommunen. Det pågår långt framskridna diskussioner med Ronneby om att flytta hela verksamheten dit.
Samtidigt kämpar Karlskrona för att övertala Flextronics att stanna kvar.

Det har under flera månader cirkulerat uppgifter om att förändringar är på gång i Flextronics verksamhet i Karlskrona. Sydöstran kan idag avslöja att det handlar om att flytta verksamheten från Karlskrona till Ronneby.

Inga ledande politiker eller tjänstemän i någon av kommunerna vill kommentera uppgifterna. Men Sydöstran har fått dem bekräftade av flera oberoende källor med insyn i turerna kring flytten. Bakgrunden är att Flextronics inte behöver så stora lokaler som man har på Verkö, och att Ronneby kan erbjuda betydligt lägre hyreskostnader.

Det är ännu inte klart att flytten blir av. När Karlskrona fick klart för sig vad som var på gång inleddes nämligen "operation övertalning". Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete på högsta nivå för att få Flextronics att ändra sig. De samtalen är ännu inte avslutade.

Flyttplanerna är en mycket känslig fråga. Inte minst för att det handlar om två grannkommuner som kämpar om drygt 300 arbetstillfällen. Det är knappast befrämjande för grannsämjan att kommunerna plockar arbetstillfällen av varandra.

Från Ronnebys horisont kan en flytt ses som svar på tal på högskolans flytt från Ronneby och koncentration till Karlskrona. När Sydöstran de senaste dagarna ringt runt bland företagets representanter, fack, politiker och kommunala tjänstemän i båda kommunerna om flyttuppgifterna har vi mött en återkommande reaktion:
– Det har jag inga kommentarer till.

Inofficiellt har vi dock fått uppgifterna bekräftade från flera personer.

Kurt Karlsson
kurt.karlsson@sydostran.se