Hålet i skrovet är fortfarande oförklarligt

Blekinge Artikeln publicerades

Frågetecknen kring den mystiska fartygskollisionen i södra Östersjön i förrgår natt står kvar, outrätade.

– Och en gåta lär det här förbli, suckar Kjell Kindberg, inspektör vid Sjöfartsinspektionen.

Det brittiska containerfartyget MV Johanna, som sökte nödhamn i Karlskrona i måndags, ligger kvar på Kockumsvarvet inför den stundande reparationen av hålet högt upp i stäven.
Ingen redarrepresentant vill i nuläget tala med media.
– Vi vet inte vad som hänt. Ingen vet i nuläget vad som hänt, låter man hälsa.

Rikspolisstyrelsen har skickat en förfrågan till danska och tyska myndigheter om de vill ha den gåtfulla kollisionen utredd eller ej.
– Vi är fortfarande lite på det oklara om det hände på tyskt eller danskt vatten. Vi har inte fått någon exakt position, berättar man på kustbevakningens regioncentral i Göteborg.

Om det nu blir en formell utredning går det att följa fartyget tillbaka, via inspelade satellitradarbilder. Då kan man också se om det fanns andra fartyg i närheten när det small, och MV Johanna sackade in.
– Fast det är samtidigt nästan det enda vi kan utesluta; just en kollision med ett annat fartyg. Skadan talar bestämt emot det, och inget annat fartyg har heller rapporterat kollision, eller är rapporterat saknat, säger man från kustbevakningen.

Drivande sjöstock, som kan bli mycket tung, kan också uteslutas eftersom vädret var lugnt vid tillfället, och det dessutom krävs betydligt hårdare material än trä för att slå hål på flera centimeter stål.
Det finns heller ingenting på insidan av hålet som ger någon fingervisning.
Från kustbevakningens sida släpper man nu händelsen.

Sjöfartsinspektionen var på plats i Karlskrona även i går, och pratade med de tolv i ”Johannas” besättning.
– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Skadan är helt oförklarlig. Och tyvärr lär nog det här också förbli ett olöst mysterium, säger inspektör Kjell Kindberg till Sydöstran.
– Jag utgår ifrån att det blir Kockums som reparerar fartyget, och när vi väl får klartecken kan det också gå snabbt, säger Johan Ahlmark, informatör på Kockums, till Sydöstran.

MV Johanna, med hemmahamn i London, går vanligen mellan belgiska Antwerpen och finska Kokkola. Hon var nu på väg mot Finland med en containerlast.