Inför stormen: Karlskronafärjan ställs in

Karlskrona Artikeln publicerades
Alla avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen ställs in.
Alla avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen ställs in.

Färjor och tåg ställs in i väntan på ovädret som drar in över södra Sverige i kväll. På flera håll kan det blåsa upp till storm.

I Skåne och längs kusterna i Sydsverige har SMHI utfärdat en klass 1-varning. Det innebär att vinden kan medföra vissa risker och störningar för allmänheten.

– Det är främst från i kväll som det väntas vindbyar på drygt 21 meter per sekund, alltså mycket hårda vindbyar. Närmast kusterna kan det vara stormbyar med upp till 25 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Rederiet Stena Line har ställt in alla sina avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen fram till i morgon. Även färjor från Trelleborg till tyska Rostock och Sassnitz har ställts in.

– Vi försöker boka om i första hand och där det inte går får man titta på andra lösningar, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Även rederiet TT-Line tvingas ställa in turer från Trelleborg. Och DFDS Seaways tidigarelägga två turer som går under onsdagen mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen.

Trafikverket ställer in trafiken helt på de banor där det finns risk att träd faller över spåren. Vid de banor som är trädsäkrade kommer tågen eventuellt att gå med reducerad hastighet, skriver verket i ett pressmeddelande.

Sträckor som ställs in är Rååbanan (Helsingborg-Teckomatorp), Ystadbanan (Hyllie/Svågertorp-Simrishamn), Blekinge Kustbana (Kristianstad-Karlskrona) samt Bornholmstågen mellan Köpenhamn och Ystad.

Vinden väntas sakta avta under natten till torsdagen.