Jobbsuccé avvecklas

Blekinge Artikeln publicerades

Samtidigt som Blekinge kämpar med en ungdomsarbetslöshet på 30 procent rycker regeringen undan grunden för en av de mest lyckade satsningarna för att få ut arbetslösa i jobb.

1,2 miljarder tas bort i år i statsbidrag till yrkesutbildningar inom kommunal vuxenutbildning. Det innebär i praktiken tvärstopp för Yrkesvux.
– Samhällsekonomiskt har det varit en mycket bra satsning. En väldigt hög andel av de som gått yrkesutbildningarna har fått jobb inom det område man utbildat sig. Hos oss handlar det om över 75 procent, säger Mikael Tornéus, rektor för Komvux i Karlskrona.

Yrkesvux skapades infördes för tre år sedan för att möta krisen och alla varsel på arbetsmarknaden.
Regeringen satsade en dryg miljard i statsbidrag på yrkesinriktade utbildningar i Komvux regi. Det är det stödet som nu håller på att fasas ut. Något som väckt stark kritik inte minst från Komvux.
– De senaste två åren har vi fått tio respektive åtta miljoner i statsbidrag. I år får vi två, säger Mikael Tornéus. Resultatet blir att vi inte kan starta några nya kurser utan bara fullfölja de som pågår.

Kommunerna i hela länet samverkar om Yrkesvux i projektet Gränslöst, som också omfattar en del kommuner utanför Blekinge. Samarbetet ger tillgång till utbildningar i hela sydöstra Sverige.
I Karlskrona har det förutom svetsutbildningar ordnats utbildningar buss- och lastbilschaufförer, omvårdnad och ekonomi och administration.

Som mest deltog under förra terminen omkring 200 i någon av utbildningarna.
Regeringen uttalade vilja när man nu drar tillbaka statsbidraget har varit att kommunerna skall ta över det ekonomiska ansvaret. I praktiken har det skett i mycket liten utsträckning.
– Det har aldrig varit aktuellt i Karlskrona. Kommunens ekonomi tillåter väl inte något sådant, säger Mikael Tornéus.
– Det är beklagligt eftersom det samhällsekonomiskt är väl satsade pengar.