Kaptenen på M/S Axel har en egendomlig berättelse

Blekinge Artikeln publicerades

I samband med Mien-projektet 2007 intervjuades en numera pensionerad båtkapten om en händelse som hade ägt rum i Karskronas skärgård en sommar för 35 år sedan. Här följer en sammanfattning av hans historia.

Det var söndagen den 22 juli 1973 strax efter 17 på eftermiddagen och kaptenen, Per-Erik Olausson, styrde som så många gånger tidigare skärgårdsbåten Axel med ett hundratal passagerare tillbaka mot Karlskrona. Det var en vacker dag med klarblå himmel.

Olausson hade just lämnat bryggan på sin vanliga runda till Nättrabyhamn när han fick se en liten svart prick ett stycke upp på himlen i riktning mot staden. Pricken växte snabbt i storlek och kaptenen fick ett intryck av att ett jaktplan, eller liknande, i hög fart var på väg ner mot honom.

Samtidigt förundrades han över att inget ljud kunde höras från föremålet. Han bestämde sig snabbt för att hålla upp båten mot Ramsö för att komma bort från ett eventuellt nedslagsområde om olyckan skulle vara framme.
Föremålet hade nu kommit så lågt ned att det gick att se också genom styrhyttens låga fönster. Nu hände det oväntade, föremålet stannade plötsligt upp och tycktes hovra på 200-300 meters höjd.

Föremålets översida, som till en början sett ut att vara svart, glänste som aluminium medan den undre delen var mera matt och Per-Erik Olausson kunde nu studera föremålets form. Utseendet påminde om ett plommonstop med en kullrig topp och något som liknade ett brätte omgav nederdelen. Undersidan var utbuktad som undersidan av en tallrik.

En annan besättningsman steg nu in i hytten. Enligt kaptenen utbrast han då: O Herre gud, vad är det för någonting, något sådant har jag aldrig sett?
På främre däck befann sig enligt kaptenen också fyra ingenjörer från ASEA i Västerås och också dessa ska ha blivit vittne till händelsen. En av dem höjde blicken och pekade ut föremålet för de andra varpå de övriga skrek: flygande tefat!

– Nu har vi fyra kompetenta vittnen förutom vi själva som sett det, minns kaptenen att han förnöjt tänkte. Han bad en besättningsman hämta en kikare. Sedan försökte kaptenen kommunicera med föremålet med hjälp av båtens komradio. Men han fick inget svar, bara en konstig störning på radion.

Han riktade då båtens strålkastare mot föremålet som reagerade genom att räta upp sig. Kort därefter började det stiga uppåt mycket snabbt. När besättningsmannen kom upp med kikaren var det bara en prick på himlen. Sedan syntes en rökpelare som sakta bredde ut sig mot himlen.

Kaptenen satte upp farten för att komma in till hamnen i Karlskrona. Han minns att han hade en lycklig känsla efteråt för att han själv hade fått se någonting sådant här. Några dagar senare kunde han läsa i lokaltidningen att UFO-observationer hade gjorts över Kallinge och han kopplade spontant ihop dessa med sin egen observation.

Hur ser då UFO-experterna på berättelsen? Jo, Anders Persson, medlem i UFO-föreningen, har gjort en grundlig efterforskning och kommit fram till följande:
– Jag ringde besättningsmannen och frågade om han hade tjänstgjort ombord på Axel denna sommar vilket han bekräftade. Han mindes dock ingenting om denna händelse. En kontroll i tidningsarkivet på biblioteket i Karlskrona gav heller inget resultat. Slutsatsen får därför, åtminstone tills vidare, bli att historien bara vilar på kaptenens egen berättelse.