Klass 1-varning tas bort - men tågtrafiken påverkas än

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Charlotta Ottinger

De hårda vindarna över södra Sverige har avtagit och SMHI har tagit bort sin varning för besvärligt väder.

– Det kan vara lite blåsigt inledningsvis, men vinden kommer att avta under dagen, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Öresundsbron öppnades vid 01-tiden, efter att ha varit stängd i ett par timmar på grund av de hårda vindarna. Förare av vindkänsliga fordon rekommenderas fortfarande att inte köra över bron – men uppmaningen väntas bara gälla till klockan 07.

Pågatågen i Skåne har ställts in och ersätts med buss på flera sträckor till och med torsdag eftermiddag då det finns en risk att träd fallit över spåren. Likaså Öresundstågen mellan Kristianstad och Karlskrona.

SMHI utfärdade tidigt på onsdagen en klass 1-varning för Skåne och kustområdena i Sydsverige. Den innebär att det fanns vissa risker för allmänheten och för störningar för en del samhällsfunktioner. Polisen i Skåne har dock inte fått in några rapporter om större stormrelaterade olyckor eller andra händelser.

Ovädret drabbade Tyskland hårdare. Minst tre personer omkom när stormen drog fram under onsdagen. Men i Sverige var det aldrig riktigt tal om någon storm, enligt SMHI.

De kraftigaste vindarna har uppmätts över havet – i Hanöbukten och mellan Sverige och Tyskland och Polen. De högsta byvindshastigheterna som SMHI har mätt upp var i Falsterbo, med 28,3 meter per sekund.

– Så där var det stormbyar kan man säga, i och med att det var över 25 meter i sekunden. Men det är en kuststation, så det är dumt att säga storm för där blåser det oftast ganska mycket, säger Charlotta Eriksson.

Flera rederier ställde in sina turer på onsdagskvällen, men enligt deras trafikinformation påverkas inte torsdagens turer.

På onsdagskvällen fick ett SAS-plan som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lugnare. I övrigt har ovädret inte påverkat flygtrafiken.

– Vi har just nu ingen påverkan på flygtrafiken och kan inte se det framöver heller, sade Adam Ekman vid Swedavias pressjour till TT under natten.