Mamman: ”Nu lägger vi en plan för Linnea”

Karlskrona Artikeln publicerades
Linnea, fem år, kämpar mot en cancertumör i hjärnan som växer otroligt snabbt.
Foto:Privat
Linnea, fem år, kämpar mot en cancertumör i hjärnan som växer otroligt snabbt.

1,6 miljon kronor – på 1,5 dag – har samlats in.

– Det här kunde vi inte ens föreställa oss. Nu ska vi i samråd med läkarna lägga upp en plan för behandling i Sverige och en operation i England. Vi måste maximera Linneas chanser att överleva, säger mamman Giedre Nordström.

Sedan femåriga Linnea Nordströms kamp mot en dödlig hjärntumör blev känd har folks välvilja att skänka pengar sprängt alla gränser.

På bara 1,5 dag har familjen från Lyckeby, som sätter sitt hopp till en alternativ operation och behandling i England, fått in 1,6 miljon kronor via en internationell insamlingssida.

– Vi är så glada och tacksamma, vi trodde aldrig att det skulle gå så här snabbt.

– Trots vår hemska situation som vi är i just nu så ser vi att världen är fin, säger en tagen mamma Giedre Nordström när Sydöstran får tag i henne från sjukhussängen vid Lunds universitetssjukhus.

För det är här som familjen tillbringar all sin tid sedan den 12 januari i år. Strålbehandlingar fem dagar i veckan tar på krafterna för lilla Linnea.

– Hon är trött på grund av strålningen, och trött på att behöva vara på sjukhus. Men mitt i allt hemska och mörka måste vi ändå försöka leva så normalt som möjligt. I går bakade vi cupcakes och så har Linnea hittat ett favorit-tv-spel, berättar Giedre.

Att pengarna bara strömmat in har hon och maken Kristoffer svårt att ens ta in.

– Vi är väldigt överraskande, vi trodde det skulle ta månader.

– Vi hade börjat prata om vad släkten skulle kunna sälja och att Kristoffer skulle börja jobba så snabbt som möjligt för att kunna dra in pengar till behandlingen. Nu känner vi en otrolig lättnad, det här hjälper oss som familj. Det ger oss tid att kunna vara tillsammans med Linnea i stället för att gå runt och leta pengar och skriva ansökningar till olika organisationer.

Linnea har en ovanlig form av cancer i hjärnstammen, en aggressiv tumör som växer otroligt snabbt. Vid traditionell behandling är Linneas chanser att överleva mycket små och än så länge finns ingen vedertagen framgångsrik behandling i Sverige. Nu ställer familjen sitt sista hopp till en operation i England.

Vad händer nu?

– Vi har ingen exakt plan än, vi hade aldrig räknat med att få pengar så här snabbt. Nu ska vi i samråd med läkarna lägga upp en plan, vi hoppas det går att pussla ihop den svenska och engelska behandlingen. Vi vill maximera alla chanser.

Hur mår man som mamma i ett sådant här läge?

– Jag pendlar mellan att vara helt förtvivlad och bara rasa ihop, till att försöka samla ihop oss, och göra det vi kan. Det går inte alltid att hålla skenet uppe, men vi måste försöka göra saker tillsammans och försöka leva så normalt det bara går. Det går inte bara att lägga sig ner på golvet och gråta.

När dessa rader skrivs under onsdagsförmiddagen vid tiotiden har insamlingen hittills inbringat ofattbara 168 000 euro, från drygt 2 200 bidragsgivare.

I svenska kronor motsvarar det 1,6 miljoner kronor. Operationen i England kostar 700 000 kronor och varje behandling därefter 70 000 kronor.

– Vi vet inte hur många behandlingar Linnea kommer att behöva, men allt som blir över kommer vi skänka till forskning för den här typen av tumör, säger Giedre Nordström.

Här kan du skänka pengar till Linnea.