Så sparar du själv vatten

Blekinge Artikeln publicerades
Låt inte vattenkranen stå och rinna medan du borstar.
Foto:Fredrik Sandberg
Låt inte vattenkranen stå och rinna medan du borstar.

Varje dag förbrukar vi nästan 200 liter vatten, per person – och det är mer än dubbelt så mycket än vi egentligen behöver. På ett enda år slösar vi var och en bort drygt 50 000 liter vatten. I hela Sverige 520 miljarder liter...

Enligt miljöorganisationerna finns det massor av bra tips på hur vi kan hushålla bättre med det allt dyrbarare vattnet; från att stänga av kranen medan vi borstar tänderna, eller tvålar in oss i duschen, till att spola på toaletten mer sällan.

Men, påpekar Världsnaturfonden WWF, det är också viktigt vad man konsumerar, eftersom det också förbrukas mycket vatten i produktionen av bland annat mat, kläder och annat vi köper.

Här är i varje fall några tips:

* Duscha i stället för att bada. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig, och tvättar håret. Och för varje minut du kortar duschen sparar du cirka 12 liter vatten.

* Fyll disk- och tvättmaskinen innan du kör dem, och välj eko-program. Skrapa av fett och matrester. Handdiska inte under rinnande vatten, och skölj kallt. Gäller även handtvätten. Många tvättar också plagg onödigt ofta. Det kan ofta räcka med bara borstning, och vädring.

* Stäng av kranen medan du borstar tänderna.

* Gillar du kallt vatten, så ha en flaska stående i kylen - så slipper du spola länge innan det blir kallt i kranen.

* Installera snålspolande toaletter, kran- och duschmunstycken. Om något står och droppar; byt packning eller reparera omgående.

* Samla regnvatten för att vattna i trädgården. En vattenspridare drar omkring 150 liter på tjugo minuter. Även spillvatten från köket, som efter sköljning av vegetabilier eller äggkokning, kan användas.

* Genom att spara på vattnet sparar du också en slant för egen del. En tiominutersdusch om dagen kostar dig cirka 2 000 kronor per år. Individuella vattenmätare blir allt vanligare i flerfamiljshusen, och får ofta också snabb effekt.