"Pierre var en oerhört kompetent polis"

Blekinge Artikeln publicerades
Det var hundföraren och Nättrabybon Pierre Nilsson, 37, som omkom vid tisdagsnattens svåra olycka utanför Hässleholm. 2 bilder
Foto:Bengt Pettersson
Det var hundföraren och Nättrabybon Pierre Nilsson, 37, som omkom vid tisdagsnattens svåra olycka utanför Hässleholm.

– Vi såg direkt att han var rätt man för vår enhet, och rekryterade honom så snart han bara var färdig med sin utbildning. Och det var något vi aldrig behövde ångra. En oerhört kompetent polis, kollega, hundförare – och medmänniska!

BG Karlsson, nypensionerad före detta chef för Blekingepolisens tidigare hundenhet, chockades av tisdagsmorgonens besked att hans kollega Pierre Nilsson, 37, omkommit under ett tjänsteuppdrag utanför Hässleholm.

Samtidigt omkom också Pierre Nilssons ögonsten och tjänstehund; Försvarsmaktens Hulken.

En provhund som också fanns med i bilen vid kollisionen med lastbilen i Tyringetrakten överlevde mirakulöst.

Många kände Pierre Nilsson som en framstående fotbollsspelare; i Ronneby BK och sedermera Karlskrona AIF. Han var också en av de tongivande spelarna i Blekingepolisens lag under polis-SM, som i fjol hölls i Ronneby.

– Han var så engagerad i allt han företog sig, men ändå på ett ödmjukt sätt, socialt mycket sympatisk och kompetent, berättar BG Karlsson, som alltså var den som personligen såg till att den då nyexaminerade polisassistenten Pierre Nilsson hamnade på länets hundenhet.

– Han hade just de kvaliteter vi ville ha, och han gjorde aldrig någon besviken. Och med sin andra hund, Hulken, lyckades han alldeles fantastiskt bra. De var ett professionellt, hängivet och klockrent par.

När hundenheten i Blekinge upphörde 2015, och länet delades in i två polisområden, fortsatte Pierre Nilsson som hundförare i polisområde sydost, eftersom han bodde i Nättraby.

För bara någon månad sedan tog han emellertid chansen att byta till en lite friare hundförartjänst i det sydvästra området, med Karlshamn som utgångsort, men med en stor del av uppdragen i nordöstra Skåne.

Det var också på väg ut på ett sådant i måndags natt som han, och Hulken, förolyckades, i en kraftig kollision med en mötande lastbil i en kurva på väg 24.

Vid ett av sina allra sista uppdrag räddade Pierre Nilsson och hans tjänstehund livet på en människa som gått ut i skogen för att ta livet av sig. Efter ett envetet sökande fick de upp spåret, och kunde med minsta möjliga marginal rädda mannen.

Det är ännu oklart hur olyckan utanför Hässleholm gått till. Polisbilen ska genomgå en ingående teknisk undersökning, och den chockade lastbilschauffören har visserligen kunnat höras initialt, men många frågor återstår.

I tisdags höll samtliga poliser i landet en tyst minut för sina båda förolyckade kollegor, och flaggorna utanför landets alla polishus halades på halv stång.