Skola stoppade flyktingbarn

Ronneby Artikeln publicerades
Thoren Framtid, tidigare Karl-Oskarskolorna, har både förskola, grundskola och fritidsverksamhet i Ronneby. Start Softs lokaler är nu på ett annat ställe på Soft Center, vägg i vägg med förskolan. De delar inte entré med förskolan och det har aldrig varit tänkt. Entrén skulle delas med lågstadieeleverna.
Foto:Marcus Johansson
Thoren Framtid, tidigare Karl-Oskarskolorna, har både förskola, grundskola och fritidsverksamhet i Ronneby. Start Softs lokaler är nu på ett annat ställe på Soft Center, vägg i vägg med förskolan. De delar inte entré med förskolan och det har aldrig varit tänkt. Entrén skulle delas med lågstadieeleverna.

Friskolans föräldrar gjorde uppror när de fick veta att eleverna skulle dela entré med flyktingbarnen.

– Ren apartheid, säger Jan-Erik Wildros (S) i utbildningsnämnden i Ronneby.

Sydöstran berättade i april att Start Soft skulle etableras på Soft Center. Det handlar om drygt hundra nyanlända barn i 7-15-årsåldern som går i förberedande klasser.

Klassrummen, på tredje våningen, renoverades. Allt flöt enligt planerna - ända tills föräldrar med barn i friskolan Thoren Framtid blev varse vad som var på gång: deras lågstadiebarn skulle tvingas dela entré med de nyanlända barnen.

Friskolans rektorer hade inte haft några invändningar mot att deras hyresavtal skrevs om, vilket förutom entrén eventuellt kunde innebära att toaletter på bottenplanet användes av nyanlända barn på väg upp till sina lokaler, där det för övrigt också finns toaletter.

Men trycket ökade från föräldrarna under våren. Fastighetsägaren Soft Center blev nedringd av föräldrar som sa att det bara inte fick ske att deras barn delade entré med Start Soft.

Nyligen Soft Center besök av en representant från skolans ägare, Thorengruppen i Umeå, som förklarade att avtalet inte under några omständigheter skulle omförhandlas.

Det blev droppen för Ronneby kommun som beslutade att dra sig ur.

– Jag fick beskedet att Start Soft inte kände sig välkomna. De önskade byta lokaler, säger Tommy Svensson, vd för Soft Center.

Carina Ringtun, chef för modersmålsundervisningen, säger att hon egentligen aldrig fått någon förklaring, mer än att friskolan bytte fot och ensamt gjorde anspråk på entrén.

– Vi fick snabbt som sjutton hitta nya utrymmen. Hyresvärden rev väggar och byggde om på ett annat ställe i fastigheten, säger Carina Ringtun.

Klassrummen blev inte lika rymliga för den verksamhet som drog igång i veckan. Det gör att eleverna delas in i mindre grupper.

– Barnen kan bara gå halvdagar. Det kräver mer personal, säger Carina Ringtun.

Jan-Erik Wildros (S), andre vice ordförande i utbildningsnämnden, tycker att det hela är hårresande.

– Jag blev så arg att jag mådde illa när jag fick höra det, säger Jan-Erik Wildros som hört berättas att föräldrar föreslagit att toaletterna skulle märkas upp. På Facebook, där debatten gått hög, har det talats om risken med att blanda svenska elever med osorterade flyktingar.

– Det är ren apartheid. Det handlar om skolbarn. Vad är detta för värdegrund? undrar Jan-Erik Wildros.

Sydöstran har sökt skolans rektor och även bett Thorengruppens marknads- och kommunikationschef Joakim Ekblom ge bolagets version av händelsen. De har inte ringt tillbaka.