”Största bandet till en scen nära mig”

Norje Artikeln publicerades
Foto:JOHN McMURTRIE

Så kommer de till Norje till slut - åttiotalets allra största heavy metal-ikoner, Iron Maiden.

Under det tidiga åttiotalet växte heavy metal-banden upp som svampar ur jorden. Det var före pudelfrissornas tid, när hårdrocken fortfarande var något sånär skitig.

Brittiska Iron Maiden bildades redan 1975 men slog igenom först med plattan Killers 1981. I början av 1982 släppte bandet sitt tredje album, The Number of the Beast. Med Bruce Dickinson som ny sångare blev Maiden det kompletta hårdrocksbandet. De hade allt: energi, aggressivitet, starka låtar som lyfte med Dickinsons makalösa sångregister - och en image som fick många föräldrar att bli mörkrädda.

Många av oss ungdomar som valde hårdrock före synt använde Iron Maiden som måttstock när vi lyssnade på andra band. Och inget annat band höll riktigt måttet. De var antingen för mesiga, för trista, för skräniga eller för omelodiösa.

Och när vi såg Iron Maidens livekonserter på tv insåg vi att de med sin spelglädje sopade banan med de flesta andra också.

Mitt liv som hårdrockare rann ut i sanden i mitten av åttiotalet. Därför har det inte blivit av att jag har sett Iron Maiden live.

Jag trodde aldrig att dessa ikoner skulle komma till en scen nära mig.

Det får jag ju inte missa.