En halv miljon i plus på två år

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Det har varit en tuff säsong på många sätt, men vid årsmötet kunde HIF Karlskrona och ordföranden Örjan Nilsson än en gång presentera ett ekonomiskt plusresultat. 4 bilder
Foto:Lena Ehring
Det har varit en tuff säsong på många sätt, men vid årsmötet kunde HIF Karlskrona och ordföranden Örjan Nilsson än en gång presentera ett ekonomiskt plusresultat.

Under sina första två säsonger i handbollsligan har HIF Karlskrona gjort ett ekonomiskt plus på totalt 511 000 kronor.

Nu återstår 282 000 kronor innan föreningen är skuldfri och därmed också en räddad elitlicens.

Som nykomling gick HIF Karlskrona in i handbollsligan med ett negativt kapital på 793 000 kronor.

Liganämnden accepterar inga föreningar i obalans, men med HIF Karlskrona gjordes det upp en treårig avbetalningsplan där HIF Karlskrona skulle beta av 265 000 kronor per år av skulden.

Förra året klarade HIF det med 3 000 kronors marginal, vilket går att läsa i Sydöstran och BLT här.

När skattmästaren Jan Svensson redovisade resultatet för 2016–2017 vid föreningens årsmöte var vinsten 243 000 kronor.

– Det har varit tuffare den här säsongen. Det fattades drygt 20 000 kronor, men jag tycker ändå att vi kan säga till liganämnden att vi klarade det igen, säger Svensson.

– Vi ska vara grymt nöjda med att gjort en vinst på en halv miljon kronor under de här två åren. Någonstans landar det alltid i en fråga om trovärdighet. Jag tycker att vi har visat att vi har en ambition att klara liganämndens krav, säger ordföranden Örjan Nilsson.

Säsongen som gått har på många sätt varit en prövning. Inte bara ekonomiskt utan också organisatoriskt. För att vara en elitförening har HIF Karlskrona en extremt smal och sårbar organisation.

– Kanslisten slutade och vi har fått sköta mycket ideellt. En del har fått dra ett lass och jag vet ju hur mycket skattmästaren också har fått slita för att få ihop ett plusresultat, säger Nilsson.

På senaste styrelsemötet togs därför en del viktiga strategibeslut.

– Vi vill växa, säger Nilsson.

En del i växtplanen är att anställa en marknadschef.

– Vi kommer att rekrytera en marknadschef i höst som ska jobba mot våra sponsorer, skapa strukturer och ordning och reda i föreningen. Vi måste ha någon anställd som är operativ, säger Nilsson.

Utmaningen blir att göra en vinst den kommande säsongen på 282 000 kronor.

Ambitionen är att göra det.

– Men liganämnden har ännu aldrig skickat ut någon, säger Nilsson.

Om- och nybyggnaden till en ny eventarena kommer att sätta HIF Karlskronas ekonomi på prov. När den ena långsidan rivs tappar föreningen 557 sittplatser. Kvar blir knappt 600 sittplatser.

– De som inte får en sittplats kanske inte köper en ståplatsbiljett, men jag tycker mig märka ett ökat intresse från sponsorerna med tanke på att den nya hallen som byggs. Vi måste bara sy ihop vår budget, säger Nilsson.

Den lagda budgeten är på 6,3 miljoner kronor, men den kan komma att justeras upp något eftersom ett par intäktsposter oväntat kommit i dager.

– I den lagda budgeten ligger en ökning av spelarbudgeten med 200 000 kronor (3,5 miljoner förra säsongen, Blekingesports anm.) med tanke på att vi har gjort en sportslig satsning med sex nyförvärv, säger Nilsson.

FAKTA

HIF Karlskrona

Styrelse 2017–2018: Örjan Nilsson, ordförande, Mats Johansson, vice ordförande, Jens Köhne, sekreterare, Jan Svensson, skattmästare, Hege Steinlund, Stig Pettersson och Olof Hjort, ledamöter, Christer Ericsson och Kenny Geiverz, adjungerande ledamöter.

Visa mer...