Sveriges bästa baseboll spelas i Sölvesborg

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Foto:Jonas Gustafsson

Publiken, som inte hade skolkat från engelskalektionerna, skrek fly, fly Hawks!

Sölvesborg Firehawks flög – ända till SM-guldet.

Laget agerade närapå som en humla. De senare ska egentligen inte kunna flyga och att hämta upp ett 0–4-underläge i en basebollmatch är minsann inte heller särskilt lätt.

Fast det gick.

Firehawks gick från 0–4 till 8–4 i den sjunde inningen och guldgreppet var kopplat inför de jublande hemmasupportrarna på Deer Creek Park i mysiga Hjortakroken.

– Den sjunde inningen var stor, pustar pitchern James Watts som utnämnde till finalseriens främste spelare.

En laginsats modell större där Shane Salley var i det närmaste felfri och Daniel Johnson vass när det som bäst behövdes var två av plusvarianterna. Och när Fredrik Segre, med många säsonger i den marinblåa hemmatröjan, följde taktiken till punkt och pricka fram till 8–4 var saken i det närmaste klar trots att det återstod två innings av den tredje finalmatchen.

– Ett så kallat ”squeeze play”, berättar coachen och mr Baseboll i Sölvesborg Kalle Knutsson angående Segres stoppbollsvariant.

Resten blev en formsak. Den största dramatiken handlade snarare om antalet guldhattar skulle räcka. Det gjorde de.

– Det här var häftigt, säger James Watts med ett stort leende.

Amerikanen gör sin första säsong i klubben och har bara lovord att bjuda på.

– Alla bara kör. Vi spelar bra ihop och speciellt defensiven är vass.

Kommer du tillbaka nästa säsong?

– Det beror på min arm, säger pitchern. Jag hoppas det!

Kommande säsong bjuder, förutom målet att försvara SM-guldet, även på spel i Europacupen. Fast först ska det smältas och firas i omvänd ordning.

– En helt otrolig säsong, säger coach Knutsson. Vi hade 9–0 i segrar i grundserien och det gick nästan för enkelt. Fast vi hade fyra förluster mot Rättvik inför finalen och det var uppförsbacke.

Men...?

– Vi visste vad vi skulle göra för att vinna. Det var proppen ur i sjunde inningen. Vi sprang på dem i olika lägen som de inte räknade med och slog när vi inte skulle. Vi djävlades med dem helt enkelt och de var inte alls med på det.