”Snart är förtroendekapitalet slut även hos mig"

Blekingesport Artikeln publicerades
Tobias Larsson, ordförande i Karlskrona HK.
Foto:Lena Ehring
Tobias Larsson, ordförande i Karlskrona HK.

Nya klubbdirektören Charlotte Gustavsson kommer inte till dukat bord i Karlskrona HK.

Det visste hon om när hon skrev på anställningsavtalet.

Frågan är om hon visste hur stor utmaning hon stod inför.

Visste hon det inte förr så vet hon det nu.

Klubben går mot ett minusresultat på sex miljoner kronor, siffror som när Blekingesport först fick höra dem var ytterligare någon/några miljon(er) mer. Mellan sex och åtta miljoner.

Den senaste uppgiften säger sex miljoner, vi får se på det garanterat välbesökta årsmötet den 13 juni vilket som ligger närmast.

Faktum kvarstår. Karlskrona HK står med ännu en SHL-säsong med katastrofsiffror bakom sig.

Hur är det ens möjligt? Att vara privatperson är något helt annat än att sköta ett företag, men ekonomin är i teorin ganska enkel. Du kan inte göra av med mer pengar än vad du har, eller i alla fall inte mer än vad du kan betala i amortering och ränta. Punkt.

Hur stort ansvar har före detta klubbdirektören Rolf Lindberg i det här?

När Mats Johansson hade motsvarande/liknande roll i föreningen för ett antal år sedan var det han som blev syndabock och tvingades lämna föreningen.

Då, liksom nu, har så klart de båda herrarna ett stort ansvar i miljonmissräkningarna. Men det är styrelsen som har huvudansvaret.

Nu handlar det om att stoppa den ekonomiska blödningen i föreningen – något som redan påbörjats om man ska tro ordförande Tobias Larssons ord på hemsidan – och göra KHK till en bra affär.

Om det går.

Ordförande Larsson skriver i sitt anförande på hemsidan att "Kostnader för personal har minskat med knappt 5 MSEK inför 17/18. Till detta kommer andra besparingar om drygt 2 MSEK. Detta får effekt till kommande säsong."

Även likviditetsproblemen, som klubben haft så svårt att klara under de senaste säsongerna, ska vara lösta med hjälp av externa finansiärer.

Två uttalanden som bådar gott. Visst låter det bra. Men stämmer det? Är de positiva uttalanden som har bäring den här gången eller ska jag bli överbevisad än en gång. Ska vi stå här i maj nästa år och säga samma sak igen. "Hur kunde det gå så fel igen?"

Jag är godtrogen, kanske till och med blåögd, och vill gärna lita och tro på det människor berättar för mig. Jag tycker det är en bra egenskap att lita på folk.

Jag vill lita på det Tobias Larsson skriver på khk.se. Jag vill tro att Karlskrona HK nu har styrt in föreningen på rätt kurs. Att klubben kommer att klara att visa upp svarta siffror i bokslutet.

För snart är förtroendekapitalet slut även hos mig.

Vid regnbågens slut (inför SHL-säsongen 2018/2019) väntar en kassakista med guld i form av alla tv-miljonerna, som utökas till i runda slängar 45 miljoner per SHL-förening.

Då hoppas jag att Karlskrona HK fortfarande är ett SHL-lag.

Utan att ha behövt skriva av skulder, utan att ha behövt be medlemmar och kommun om extra medel.