Familj

Maria Steen: ”Inget är bara svart och vitt - utom i mitt päronträd”

Familj Artikeln publicerades
Foto:Hasse Holmberg

Jag för en kamp mot objudna gäster i min trädgård. Nej, det handlar inte om sniglar. De har ställt in gps:en åt nåt annat håll i år. Peppar peppar.

Det är heller inte katterna den här gången, ni vet, de som tyckte väldigt mycket om att plantera om i mina rabatter.

De passade på att gödsla också, när de ändå var där. Snuskpellar, om ni frågar mig.

Nu handlar det om fåglar. Särskilt en. Det är en skata.

Skatan håller på att göra mitt päronträd till sitt.

I år så har jag makalöst många päron på mitt päronträd. Så många att jag till och med fått gallra för att ge åtminstone var femte en chans att växa till sig. Men nu fortsätter skatan att gallra.

Den har hittat en favoritgren där den sitter och mumsar på en frukt - fast den äter inte upp utan tar bara hälften. Sedan tar den nästa och halväter, och de halvätna päronen tycker inte om det, utan faller till marken. De päron som hänger kvar skickar medlidsamma blickar ner mot sina fallna systrar och bröder. De ska snart mötas i Nangiala. Om jag inte blir bättre på att skydda dem.

Jag springer upp och ner i trappan hemma, ut i trädgården och klappar i händerna. Ibland tar den det mer som en applåd i stället för hot. Men för det mesta så blir skatan skrämd och flyger iväg.

Och varje gång jag skrämt iväg den så ångrar jag mig! Nej!!! Varför lät jag inte den sitta kvar och mumsa färdigt! Nu kan man ge sig den på att fanskapet tar ett nytt päron när den kommer tillbaka, för det gör den.

Det kan låta futtigt att reta upp sig på en fågel, men jag lovar dig att det är lättare än man tror. Hur blir man av med den? Jag fick ett kattips en gång av en tidigare granne: "Släng en cykelkedja på katten så kommer den inte tillbaka." Men så gör man inte. Jag lovar att det inte kastats cykelkedjor hos mig. Dessutom ser den här skatan väldigt tufsig ut, som om någon redan klått upp den.

Nej, nu kommer den! Jag resignerar. Det är inte snällt att ge sig på en redan mobbad skata. Dags för en stående ovation igen.