Familj

Thomas Törnqvist: ”Jakten på fjärrkontrollen slutande oväntat”

Familj Artikeln publicerades
Foto:HASSE HOLMBERG

Letar du ofta efter fjärren? …Jag gör det mest hela tiden. …Och det är två lymlar som ligger bakom detta illdåd att gömma den på de mest märkliga ställen.

Ja, det är helt klart ett I-landsproblem, men tillräckligt stort för att jag ska muttra framåt kvällskvisten när jag vill slappa i soffan och apatiskt glo lite på burken efter en lång dag i Sydöstrans ädla tjänst.

Jag har i ett tidigare kåseri berättat att vår familjs televisionsapparat som numera är kidnappad av två bröder, fem och sju år gamla. Och inte nog med att de ska se på barn-tv så fort de får chansen – dessutom gömmer de fjärrkontrollen till boxen i tid och otid.

Både för varandra, så att de själva kan behålla makten, och således även för de vuxna i huset. Efter godnattsagan och läggning ställer det till det en hel del när man ställt in sig på en stunds avkopplande kvalitetshäng med tv-skärmen som sällskap.

Det började för några månader sedan i våras och har med tiden utvecklats till de mest snillrika gömställen du kan tänka dig.

Och just när man tror sig ha lärt sig de allra mest påhittiga skrymslen och vrår så blir man dragen vid näsan av de där minion-liknande varelserna som kallas barn.

Igen, igen och igen! För det kommer nya hela tiden.

Till saken hör att vi har en likadan tv-box på övervåningen i huset.

”Vad bra”, tänkte jag när alternativet att hämta den kändes klart mycket bättre än att halvt morrande skaka liv i en ljuvligt sovande femåring och börja gasta om en fjärrkontroll.

Men tror du att ”våning 2-fjärren” funkar till just den tv-boxen på nedervåningen?

Inte då, trots att de ser exakt likadana ut. Och inte går det att ändra kanal på själva boxen heller…

Det var då jag djupandades i några sekunder, försökte att gå ner på lågvarv och började snegla mot bokhyllan i stället.

Och vips, där låg den nu!

Min påbörjade dokumentär om Klas Ingesson. Den som jag totalt hade glömt bort, och nej, det är inget dåligt betyg i det här fallet.

Så den kvällen förvandlades till en stillsam och fascinerande läsning om skogshuggaren från Ödeshög som med några rejäla älgakliv tog språnget via IFK Göteborg rakt ut på Europas allra finaste fotbollsscener.

Ett tänt ljus och en kopp jordgubbste i min ensamhet – snacka om att bli uppgraderad.

Tack för det – era sovande odågor.