Jag beklagar om C och L lämnar Alliansen

Insändare Artikeln publicerades
Alliansens partiledare från vänster Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) på SVT:s valvaka. Nu är Alliansen på väg att spricka. Det beklagar Gustav Nilsson, M,i sin debattartikel. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Alliansens partiledare från vänster Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) på SVT:s valvaka. Nu är Alliansen på väg att spricka. Det beklagar Gustav Nilsson, M,i sin debattartikel. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Den 30:e augusti 2004 bildades Alliansen hemma hos dåvarande centerledaren Maud Olofsson i Högfors. De borgerliga partierna blev därigenom tillsammans ett kraftfullt alternativ till Socialdemokraterna.

Alliansen har en stark gemensam grund. Det gäller både reformer och värderingar som kan bygga Sverige starkare framåt. Det som nu sker i kulisserna är illavarslande.

Stefan Löfven är van förhandlare och hans förhandlingstaktik gentemot C och L bygger på att genom kortsiktiga löften om mittenpolitik, dölja egentliga avsikter om viljan att föra Sverige vänsterut. S är inget mittenparti utan ett parti med socialistiska värderingar som behöver vänsterns stöd för att genomföra sin politik.

Stefan Löfven ser som ett mål att splittra de borgerliga partierna. Att C och L överväger att lämna Alliansen och stödja S och MP är beklagligt och kommer om så blir fallet att få långtgående negativa konsekvenser för det borgerliga samarbetet.

Sverige står inför stora samhällsutmaningar. En så kallad mittenregering eller ett sådant samarbete S+MP C och L som dessutom blir beroende av V kommer inte att kunna uppbåda den handlingskraft som behövs för att bekämpa brottsligheten, minska bidragsberoendet, korta vårdköerna, stärka äganderätten eller skapa förutsättningar för fler jobb.

S/MP-regeringen har under fyra år visat på en stor oförmåga att ta itu med de problem som finns i samhället. Nu behövs en moderatledd Alliansregering som bygger sin politik på det gemensamma valmanifest man presenterade före valet. Att regera i minoritet är ingen lätt uppgift, men det är fullt möjligt det visar svensk politisk historia.

Folkets vilja och resultatet av valet måste respekteras inte manipuleras.

Gustav Nilsson (M) Karlskrona

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.