Frågor om bibliotekets framtid

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto:Gunnel Persson

När ska Karlshamn få ett nytt bibliotek egentligen? Den frågan blev debatterad under måndagens fullmäktigemöte.

När Stadsbiblioteket flyttade för att ge plats åt Försäkringskassan som skulle bygga ut och nyanställa var budskapet att vistelsen i Citygallerian skulle bli tillfällig.

Tiden för när ett nytt kultur- och bibliotekshus kan börja byggas har skjutits fram i omgångar och när en ny biblioteksplan skulle antas under måndagens kommunfullmäktigemöte reagerade Jens Henningsson (V) på en formulering i dokumentet.

– Jag ser att man har strukit en formulering där det står att verksamheten ska förbereda sig för att flytta in i ett nytt kulturhus till år 2020. Vad anser majoriteten egentligen vara en tillfällig lösning, frågade han från talarstolen.

Han fick medhåll från Cecilia Holmberg (M) som sitter i kulturnämnden. Hon påpekar att mycket i den föreslagna biblioteksplanen talar för att behovet av ett nytt bibliotek är mycket stort och att det inte går att bedriva verksamheten på ett bra sätt i de nuvarande lokalerna.

– Jag tycker inte att det här är en liten ändring, det är en kolossalt kraftfull ändring, säger hon.

Även Magnus Gärdebring (M) ifrågasatte tidsplanen för bygget och anser att det är dags att sätta spaden i marken snarast möjligt.

Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) menade dock att den strukna formuleringen inte påverkar planerna för ett nytt bibliotek och säger att planen för att sätta i gång med arbetet år 2018 fortfarande gäller.

– Jag tycker också det är viktigt att det finns ett bra bibliotek i Karlshamn och att det kommer få en allt viktigare plats i samhället. Det är rätt att lyfta ut formuleringen ur biblioteksplanen eftersom det inte ska bli budgetdiskussion i den. Det tar vi september, säger han.